25°C   София
 

Смяната на сезоните и непрестанните промени във времето пораждат здравословни проблеми или най-малкото отслабват организма. Ето защо е важно човек да познава тялото си и да се грижи за него не с медикаменти, а като му дава храните, от които се нуждае.

Китайските лечители са добре запознати с принципите на правилното хранене и затова още от древността делят храните на 5 групи според вкуса – кисели, слоени, сладки, горчиви и люти.

Вкусовете в традиционната китайска медицина

На въпроса дали ядем, за да живеем, или живеем, за да ядем, китайската традиционна медицина вероятно би избрала първия вариант, тоест храната е един от източниците, които ни зареждат с енергия и поддържат живота.

Всичко, което поемаме през устата, влиза в нашето тяло и неизбежно му влияе по един или друг начин. На базата на своите наблюдения и опит китайските лечители оценяват въздействието на храните и билките върху организма по няколко начина.

1. Според вкусовите качества

Определянето и разпознаването към кой вкус се отнасят различните храни и билки е от важно значение при съставянето на балансиран хранителен режим, съобразен с особеностите на типа организъм, сезона, климатичните условия, местоживеенето и дори с начина на живот. Според китайската медицина съществуват пет основни вкуса, като всеки един от тях въздейства пряко на определен орган и се свързва с един от петте елемента. Това са: кисел, горчив, сладък, лют и солен.

Кисел вкус

Киселият вкус съответства на елемента Дърво, а от органите – това са черният дроб и жлъчката. Той има свойството да събира и стяга. Продуктите с кисел вкус задържат течностите в организма и помагат при диария, разхлаждат и попълват Ин енергията в организма, държат органите заедно (прилагат се в случаи на смъкване на органите).

В цикъла на взаимодействие между елементите Дървото контролира Земята. Следователно, ако прекалим с киселите на вкус храни, ще навредим на далака и стомаха. Освен това е вероятно организмът да започне да задържа течности, както и да се появят проблеми с мускулите и костите.

Горчив вкус

Горчивият вкус се свързва с елемента Огън и със сърцето. Основното му свойство е да изсушава, тоест да изчиства натрупаните в организма излишни влага и горещина. Продуктите с горчив вкус съдействат за изхвърлянето на токсините от организма, помагат при гадене, повръщане, кашлица.

Ако се прекали с горчивите храни, страдат сърцето и белите дробове, изтощават се течностите и могат да се появят симптоми като суха кашлица и суха кожа. Хората, които имат проблеми със стомаха, следва да ограничат консумацията на горчиви храни, за да не нарушат храносмилането.

Сладък вкус

Свързва се с елемента Земя, а от органите – с далака и стомаха. Храните със сладък вкус зареждат организма с жизнена енергия Ци, облекчават болката, уравновесяват тялото и ума. Но тази група не включва рафинираната захар и захарните изделия. Китайската медицина ги определя като отрова за организма и препоръчва да се ограничи консумацията им. Най-важни за здравето сладки храни са зърнените култури като ориз, жито, пшеница, елда и т.н. Те трябва да са основната част от ежедневното меню.

Прекаляването със сладки храни може да предизвика натрупване на влага в организма и да затрудни свободния поток на жизнената енергия Ци.

Лют вкус

Лютото се свързва с елемента Огън, белите дробове и дебелото черво. Негова основна функция е да отваря и раздвижва. Храните с лют вкус стимулират движението на жизнената енергия Ци и кръвта, премахвайки застоя, подсилват енергията Ян, изгонват студа от тялото, стимулират кръвообращението и храносмилането.

Ако се прекали с лютото, това ще предизвика натрупване на излишна горещина в тялото, което ще доведе до проблеми със стомаха, запек, хемороиди. Тъй като храните с лют вкус загряват организма, ускоряват потока на енергията Ци и кръвта и увреждат Ин, те не се препоръчват на бременните, защото могат да предизвикат кръвотечения и дори аборт.

Солен вкус

Соленият вкус се свързва с елемента Вода, бъбреците и пикочния мехур. Той има свойството да омекотява твърдите образования в организма, да овлажнява. Храните със солен вкус имат слабително действие, подсилват Ин и кръвта, изчистват токсините, укрепват бъбреците.

В цикъла на взаимодействие между петте елемента Водата гаси Огъня. Следователно прекаляването със солта вреди на сърцето и движението на кръвта. Затова хората с високо кръвно налягане е желателно да намалят солта и солените храни.

Един продукт е възможно да притежава повече от един вкус и свойства. Например, ряпата е едновременно люта и горчива на вкус. Това означава, че един продукт може да се използва за лечението на няколко здравословни проблема едновременно.

За да е здрав, организмът се нуждае от всичките пет вкуса. Но те трябва да присъстват в менюто в умерени количества. Не бива нито да се придава предпочитание на някой от тях, нито някой от тях да бъде изключен напълно.

2. Според движението на енергията в организма

Освен въздействието върху определен орган или физическо състояние, храните могат да задвижат жизнената енергия в определена посока. Според традиционната китайска медицина причина за болестите са различни външни и вътрешни фактори, на които може да се противодейства посредством задвижването на енергията в подходящата посока.

Традиционната китайска медицина различава четири вида движения – нагоре, надолу, навътре и навън.

Движението на енергията отгоре–надолу и отвън–навътре се определя като Ин движение. Такова е действието на храните със солен, кисел и горчив вкус. Например, оцетът движи навътре, а солта – надолу.

Движението на енергията отдолу–нагоре и отвътре–навън се отнася към Ян движението. В тази категория са храните със сладък и лют вкус. Например, ако сме настинали, за да оздравеем по-бързо, трябва да се изпотим, тоест да задвижим енергията отвътре навън. Такова е действието на джинджифила и меда.

3. Според свойствата на хранителните продукти

По свойствата или енергията, която притежават храните и билките, се определя дали те затоплят или охлаждат организма. Обикновено при болести, които предизвикват натрупване на студ в тялото, се препоръчват продукти, които са с топла енергия, тоест затоплят организма, и обратното, при наличието на излишна топлина се използват такива, които го охлаждат. Но тук от значение е не толкова температурата на храната, а въздействието, което тя има върху тялото. Например, ако през лятото изпием чаша топъл зелен чай, той няма да ни накара да се изпотим, а напротив, ще охлади организма и ще понесем по-леко жегата.

В традиционната китайска медицина храните и билките са с гореща, топла, студена, хладна или неутрална енергия. Обикновено горещите и топлите се определят като Ян, а студените и охлаждащите – като Ин.

Студените и хладни храни понижават температурата на тялото, забавят процесите на обмяна в организма, успокояват черния дроб и нервите, полезни са за отделителните процеси. Това са динята, ряпата, краставиците, патладжаните, ментата, цитрусовите плодове, зеленият чай.

Топлите и горещи храни гонят студа и затоплят тялото, подсилват Ян и жизнената енергия Ци, стимулират кръвообращението и метаболизма. Това са джинджифилът, канелата, чесънът, лукът, овчето месо, хинапът, тиквата, кафето.

Важно е да се знае коя храна как въздейства на организма, за да може всеки да избере най-подходящите и полезни продукти за менюто си. Ако сте от хората, които не обичат топлото и с удоволствие бихте се преселили да живеете някъде далеч на север, не е за препоръчване да прекалявате с топлите и горещи храни, а по-скоро да търсите такива, които ще ви разхладят.

И обратното, ако не обичате студената зима, през лятото ненавиждате климатиците и след чашка топъл чай се появява усмивка на лицето ви, означава, че не бива да прекалявате с дините и зеления чай, защото те допълнително ще охладят тялото.

Подходящи за всеки, независимо към коя от двете категории принадлежи, са храните с неутрална енергия. Те укрепват и тонизират организма, стимулират работата на далака.

Из „Здраве от Китай”

Книгата може да поръчате тук!



владимир
03/18/2019 09:52:13

пълни глупости,нямащи нищо общо с истинските правила за храненето...

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Ник Картър от момчешката банда "Бекстрийт бойс" и съпругата му Лорън очакват дете, 8 месеца след като тя направи спонтанен аборт, съобщи Контактмюзик. Певецът оповести на страницата си в Инстаграм, че той и Лорън Кит, които вече имат тригодишен син Один, очакват още едно бебе, предава БТА. Тридесет и девет годишният Картър е качил снимка в

Певицата Алекс Раева очаква първото си дете. Тя показа бременното си коремче по време на откриването на изложбата “Прожектори” на художничката Стилияна Узунова. Раева предпочита да не говори за личния си живот, затова и досега не е казала нито какъв ще е полът на бебето, нито кой е мъжът до нея. Преди това тя имаше сериозна връзка с диджей Дончо.

Зам.-кметът Стефан Стоянов манифестира с 14-годишната си сестра и с баща им Емил Едно дете чудо от Пловдив е напът да преобърне представите, че математиците са скарани с българския и литературата. 9-годишната Никол Николова вече има 25 медала по двете дисциплини от престижни национални и международни олимпиади и състезания.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Това е лицемерие, и много пъти съм го казвал." Така отговори премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на въпрос подкрепя ли отпадането на забраната за огласяване на междинните резултати от екзитпола преди края на изборния ден. "Нещо повече - не само, че трябва да ги публикуват, а трябва всяка една агенция, която е лъгала през този месец,

Вера Василева Лозанова - кадрови военнослужещ от вертолетната авиобаза в Крумово е жената, загинала при падането на самолет край Ихтиман, научи "24 часа". Припомняме, около 11.30 часа малък експериментален самолет се разби, а пилотът и спътничката му загинаха.  Засега самоличността на загиналия мъж не е потвърдена.

Работна група изследователи от Международната комисия по стратиграфия гласува с мнозинство на гласовете за признаване настъпването на антропоцена - нова геоложка епоха, свързана с човешката дейност, съобщи "Сайънс алърт". Решението ще бъде официално оповестено през следващите две години. По мнението на учените,