Странна червена издутина от пъпа на испанка се оказа раково образувание. 73-годишната жена е била приета по спешност в мадридската болница "Хименес Диас" с болезнена издатина от пъпа, появила се 4 месеца по-рано. От два дни тя кървяла.

Издутината била твърда и с диаметър 2 см, но под кожата се напипвала и встрани. Образната диагностка показала, че това е само видимата част от голямо образувание в таза с размери 11х11х10 см. Биопсията установила, че то е разсейка от напреднал рак на яйчника, пробила кожата на пъпа.

Метастазите в пъпа се наричат "нодули на сестра Мери Джоузеф", по името на милосърдната сестра, която първа се е досетила, че това е рак. Тези възли се появяват понякога при хора с рак на гениталниите или на стомаха и червата, става ясно от описанието на случая с испанката в броя на "Ню Инглънд джърнъл ъв медисин" от 13 март.

Те обаче са доста редки, пише д-р Хавиер Барамбио, който лекувал пациентката. Само 1-3% от туморите в слабините се разсейват в пъпа.

Не е ясно как разсейката е стигнала дотам - дали по кръвен път, дали чрез лимфата или по рудменти от ембрионалния период.

Жената е оперирана, за да се намали туморът, а останалата част от него е подложена на химиотерапия. Случаите на нодули на сестра Мери Джоузеф са с лоша прогноза, но тази жена е извадила късмет. Тя е в добро състояние и след терапията ракът й е изчезнал, казва д-р Барамбио.