Личните лекари са категорично против НАП да има достъп до здравните досиета на пациентите, пише сдружението им до премиера, до парламента, до министрите на финансите и на здравеопазването, до НЗОК и БЛС. Повод за становището е Наредба Н-18 за отчитане чрез фискални устройства на продажбите, изискванията към софтуерите за управлението им и към продавачите чрез електронен магазин.

Наредбата според лекарите "многократно превишава целите на фискалния контрол" и могат да засегнат здравето, правата и интересите на гражданите, предаде БТА.

Изразява се тревога от приравняването на лекарския кабинет с търговски обект.

Медицинският софтуер се използва за здравно досие с подробна информация за здравното състояние на всеки пациент. Третирането му като софтуер за управление на продажбите в търговски обекти по смисъла на наредбата ще предостави "чувствителни данни" на НАП, подчертава сдружението. Според него за НАП не е нужно да има достъп до такава информация, за да осъществява функциите си по фискален контрол, особено при липса на законово уредени гаранции, отговорност и процедури за сигурността на тази информация.

От сдружението посочват още проблеми, които биха възникнали от прилагането на наредбата. Според него няма работещ механизъм за използване на лекарския софтуер в авариен режим и това би довело до невъзможност за оказване на медицинска помощ.