На масите в турските ресторанти вече няма да има солници, съобщи Анадолската агенция. така казал председателят на Федерацията на ресторантьорите и сладкарите в Турция Айкут Йенидже. Причината е подписан от федерацията протокол със здравното министерство за намаляване на консумацията на сол и захар, информира БТА.

Йенидже е посочил, че е започнало обучение на готвачите, за да намалят солта и захарта в ястията. Той изтъкнал, че въпросът е от голяма важност за бъдещето на страната. Нормата на СЗО за допустима употреба на сол в храните е 1 чаена лъжичка на ден, а в Турция този лимит е над 2 лъжички.

Ще последва и кампания с афиши и брошури, насочена към обществеността.

Ако клиент поиска сол, ще бъде обслужен, но и ще бъде информиран накратко за вредите от нея, е обяснил председателят на федерацията.

Готвачът Мюмин Йозгюр, който е с 50-годишен опит, казал, че след подписването на протокола той и колегите му са намалили наполовина използването на сол. Някои клиенти протестирали, но доволните били повече.