25°C   София
 

През 1985 г. американският лингвист Чарлз Хокет отбелязва, че в древните езици липсват звуците "в" и "ф" и обяснява това с начина на хранене в миналото.

Тази двойка съгласни (звучна/беззвучна) е от групата лабиодентални фрикативи. Учленяват се с претъркване на издишната въздушна струя между зъбите и устните.

Според Хокет липсата на два звука в миналото се дължи твърдата храна, която хората се налагало да сдъвкват с големи усилия. Заради нея зъбите им били подлагани на огромен натиск и бързо се изхабявали, а долната челюст е била твърде голяма. Поради това е нямало разминаване между горния и долния ред предни зъби и захапката на човека е била различна от днешната. А при тогавашната захапка е било невъзможно долната устна да се придвижи към горните резци, за да осигури условията за произнасяне на звуците "в" и "ф".

Едва когато е възникнало земеделието и хората са минали на по-меки храни като млечни продукти, каши, супи и манджи дъвченето се е облекчило много. Това на свой ред е довело до промяна в лицевата конфигурация, позволяваща артикулиране на двата съгласни звука.

Тази теория на д-р Хокет е отхвърлена още приживе му, но сега екип от учени решил да я провери. Той е използвал компютърни модели на двете челюсти и се е оказало, че Хокет е напълно прав. При нормалната за днешно време захапка с припокриване на горния зъборед над долния произнасянето на лабиодентални консонанти става с 29% по-малко усилие. То е много по-трудно, ако горните и долните зъби се засрещат.

Учените изследвали фонетичната природа на звуците "в" и "ф" в световните езици. Оказало се, че те са 4 пъти по-редки в езиците на номадските народи в сравнение с езиците на земеделските общества. По-нататъшен анализ установява, че след появата на земеделието двата лабиодентални звука много бързо са се разпространили сред езиците. Сега те са налице в половината от общо 7-те хиляди живи езика на планетата.

"Установихме, че двата лабиодентални консонанта са се появили не по-рано отреди около 4000 години", пише в сп. "Сайънс" д-р Дамян Блаши от университета в Цюрих. "Това е доста отскоро от гледна точка на анатомията на модерния човек. Появата на именно тези звуци е довела до огромното разнообразие на езиците в Европа и Азия."

Учените описват как точно се е променила захапката на хората, когато те са преминали от твърда към мека храна. Според тях земеделието, отглеждането на животни за мляко и готвенето в керамични съдове са направили човешката храна лесна за дъвчене, зъбите постепенно са се припокрили и прознасянето на новите звуци станало възможно.

Човекът вече е можел да артикулира много по-отчетливо, обяснява д-р Блаши. С разпространение на земеделието по света все повече езици са възприемали двата звука в своята фонетика.

Швейцарското изследване налага преосмисляне на сегашното разбиране за еволюцията на езика. "Нас ни учеха, че езикът е социален феномен и е нещо съвсем различно от способността на живите същества да издават звуци. Нашият говорен апарат обаче се състои от кости и мускули, които са подложени на въздействието на механични сили. А те се променят, когато се промени храненето", пише д-р Блаши.бай Гъдю
03/15/2019 12:24:04

На този цял живот за това ли са му плащали? ;-)

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Ник Картър от момчешката банда "Бекстрийт бойс" и съпругата му Лорън очакват дете, 8 месеца след като тя направи спонтанен аборт, съобщи Контактмюзик. Певецът оповести на страницата си в Инстаграм, че той и Лорън Кит, които вече имат тригодишен син Один, очакват още едно бебе, предава БТА. Тридесет и девет годишният Картър е качил снимка в

Певицата Алекс Раева очаква първото си дете. Тя показа бременното си коремче по време на откриването на изложбата “Прожектори” на художничката Стилияна Узунова. Раева предпочита да не говори за личния си живот, затова и досега не е казала нито какъв ще е полът на бебето, нито кой е мъжът до нея. Преди това тя имаше сериозна връзка с диджей Дончо.

Зам.-кметът Стефан Стоянов манифестира с 14-годишната си сестра и с баща им Емил Едно дете чудо от Пловдив е напът да преобърне представите, че математиците са скарани с българския и литературата. 9-годишната Никол Николова вече има 25 медала по двете дисциплини от престижни национални и международни олимпиади и състезания.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Това е лицемерие, и много пъти съм го казвал." Така отговори премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на въпрос подкрепя ли отпадането на забраната за огласяване на междинните резултати от екзитпола преди края на изборния ден. "Нещо повече - не само, че трябва да ги публикуват, а трябва всяка една агенция, която е лъгала през този месец,

Вера Василева Лозанова - кадрови военнослужещ от вертолетната авиобаза в Крумово е жената, загинала при падането на самолет край Ихтиман, научи "24 часа". Припомняме, около 11.30 часа малък експериментален самолет се разби, а пилотът и спътничката му загинаха.  Засега самоличността на загиналия мъж не е потвърдена.

Работна група изследователи от Международната комисия по стратиграфия гласува с мнозинство на гласовете за признаване настъпването на антропоцена - нова геоложка епоха, свързана с човешката дейност, съобщи "Сайънс алърт". Решението ще бъде официално оповестено през следващите две години. По мнението на учените,