От пролетта по нова оперативна програма 17 000 души с право да ползват грижата за по 2 часа всеки ден

Държавата ще плаща допълнително на медиците за прегледите, поема и разходите за транспорт

Медицинска сестра ще посещава у дома близо 17 000 старци, които не могат да се обслужват сами. Тя ще ги преглежда и ще извършва дребни манипулации. Тези грижи ще са до два часа на ден и ще стартират през пролетта.

Услугата е нова и ще надгради социалния патронаж, тя е част от процедурата “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, обясни пред “24 часа” зам.-министърката на труда и социалната политика Зорница Русинова. За нея са предвидени около 45,7 млн. лв., а общините ще могат да кандидатстват за тези пари до средата на март.

Програмата е за самотници в отдалечени места, които няма как да стигнат до болница. Но от нея ще могат да се възползват и старци в градовете, както и хора с увреждания и техните семейства. Сестрите ще правят превръзки, инжекции, ще мерят кръвно и др.

“Това е част от бъдещето на социалните услуги - все повече трябва да развиваме тези в домашна среда с оглед застаряването на населението в България. Надявам се програмата да е успешна и да намали бюджета на НЗОК, защото ще освободи ресурс за наистина болнична помощ”, обясни Русинова.

От здравното министерство ще правят методика за предоставянето на услугата и как ще бъдат обучени сестрите. “Не става въпрос за безплатни посещения, а за допълнителни възнаграждения за тях. Ще платим разходите на медицинската сестра, за да извърши следоперативните наблюдения или дребните манипулации”, поясни още тя.

В момента около 25 500 страци и хора с увреждания получават от държавата личен асистент или домашен помощник. Така те ползват помощ в домашна среда за поддържане на хигиена, пазаруване и готвене, пране и др.

Тези услуги се отпускат до 31 август, като социалното министерство отдели близо 70 млн. лв. за тях. От 1 септември ще са по нов ред, защото влиза в сила Законът за личната помощ, приет в края на 2018 г. Около 80 000 души ще се възползват от него. Това са болни с над 90% инвалидност и право на чужда помощ, както и децата с над 50% увреждания и право на помощ. А също децата без право на чужда помощ, но с увреждане над 90%.

За да получат личен асистент, те трябва да минат през оценка на потребностите.

Оценката за лична помощ ще стартира през април. Тя ще е индивидуална и в нея е записан броят на часовете според нуждите на всеки болен. Заявление се подава до кметовете. Всеки ще може да си избира асистент, като заплатата му през тази година ще е 560 лв. Законът въвежда и лимит от 168 часа съдействие от асистента месечно, но само през първите 2 години.

Асистент е предвиден и по още един закон - за социалните услуги, който трябва да влезе в сила от 1 януари 2020 г. Той бе гледан в сряда от депутатите от социалната комисия на второ четене и се очаква да бъде окончателно приет до края на месеца. Той е за старците, които не могат да се самообслужват, също да получат право на домашен помощник.

Записано е, че до 30 дни в рамките на една година родителите на деца с увреждания и членове на семейството, които полагат грижи за инвалиди или немощни старци, ще имат право да оставят съответния човек в център за грижи или да осигурят заместваща грижа в домашна среда. За най-тежките случаи - над 90% увреждания, първите 14 дни от услугата са безплатни.

Консултации и обучения за родители, превенция на изоставянето на деца,  подслон на жертви на домашно насилие и трафик, приюти за бездомни и др. са предвидени още без заплащане. Нова агенция за социалните услуги ще следи за тях. Сега около 38 000 души използват над 1300 вида социални услуги.

За тях държавата е отделила над 264 млн. лв. за тази година. Нова Агенция за качеството на социалните услуги ще дава лиценз, ще контролира спазването на закона и на стандартите за качество, ще проверява как общините и частните доставчици разходват средствата от държавния бюджет, както и дали се спазват правата на обгрижваните хора.