Шепа ядки дневно - орехи, кашу или шамфъстък, намалява опасността от фатален инфаркт или инсулт при диабетиците с една трета, както и от сърдечносъдови заболявания, писа в. "Дейли мейл".
Достатъчни са 7 ореха или 24 бадема, пет дни в седмицата. Най-голям защитен ефект имат дървесните ядки, установиха учени от Харвард. Сред тях са бразилските орехи, пеканите, лешниците, макадамията, предава БТА.
Редовната консумация на ядки намалява и риска от коронарна болест на сърцето и втвърдяване на артериите с 20%, както и от смърт от инфаркт с 31%.
Сравнението е спрямо хора, които ядат по-малко от порция ядки месечно.
Сърдечните болести са водещата причина за смърт сред хората с метаболитното разстройство. Всяка допълнителна порция ядки намалява риска от смърт от тях с 6% и от развитието им с 3%.
Ядките имат много полезни съставки като ненаситени мастни киселини, фитохимикали, фибри, витамини - вит. Е, фолат, минерали като калций, калий и магнезий. Те регулират нивото на кръвната захар, кръвното, метаболизма на мазнините, възпалението, функционирането на кръвоносните съдове.
Коментари