През последните 2 г. има само две ефективни присъди за посегателство над медицински лица, каза пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. За периода 2014-2016 год. е осъден 1. По данни на здравното министерство от началото на тази година има 114 случая на вербална и 8 случая на физическа агресия в центрове за спешна помощ. Сред пострадалите има напускащи колеги, допълни д-р Маджаров, цитиран от БТА. 

Агресията към медици трябва да бъде пресечена по безкомпромисен начин. Продължаваме да настояваме институциите да бъдат максимално строги, да не се взимат предвид смекчаващи вината обстоятелства, каза д-р Маджаров.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков припомни, че МЗ има подписана спогодба с прокуратурата и че има разпореждане на главния прокурор за създаване на алгоритъм и привличане под незабавна отговорност на всеки, посегнал на медицинско лице.

Съсловната организация възобновява кампанията срещу насилието над медици под наслов "Добрата дума лекува". Тя е подкрепена и от омбудсмана Мая Манолова.