И тази година грипът ни удари масово – почти няма семейство, в което да не премина заразата. Епидемията като цяло отшумя, но това не бива да ни успокоява, защото наоколо дебнат всякакви вируси и най-лесно пробиват при изтощените организми.

Това важи особено силно за децата и за възрастните, които сякаш цяла зима кашлят и се разхождат със запушени носове. Често на родителите се налага дори да спрат хлапетата си от детска градина до идването на пролетта, защото през седмица се връщат от там с ново заболяване.

За да предпазим и себе си, и близките си в този период, когато организмите ни са се изтощили, е от изключителна важност да не спираме да се грижим за имунитета. Предлагаме ви списък с дейности, които да ви помогнат в тази посока:

1. Лягайте си не по-късно от 22 часа. Добрият сън ще възстанови силите ви и ще сте по-устойчиви срещу зарази.

2. Придържайте се към балансирана диета. Намалете максимално тестото и сладкото. Хранете се с неща, от които ще си набавяте витамини. Защото недостигът на витамин А например прави имунната система податлива на чужди белтъци и така се разболяваме много лесно, когато сме в близост със заразен. Витамин А има в черния дроб, яйцата, сладките картофи, морковите, доматите и т.н. Недостигът на витамин С пък намалява реакцията на имунната система срещу вредни микроорганизми и способността на организма да потиска инфекциите. Него си го набавяме чрез цитруси, шипки, зеле и др.

3. Пийте много вода и чайове и избягвайте известно време кафето, което дехидратира организма. Водата е важна, за да бъдат извеждани редовно токсините от тялото ви. Избирайте билкови чайове с ехинация, мащерка, бъз, джинджифил и винаги добавяйте лимон и мед. Медът е известен със своите антибактериални и антибиотични съединения, които подпомагат имунната система.

4. Наблегнете на пробиотиците – те са в киселото мляко, ферментиралите храни и т.н. Как работят те? За се предпази от микроби, организмът има външна защита в лицето на кожата и лигавиците и вътрешна – имунната система. 60% от клетките на имунната система са съсредоточени в червата. Тяхната задача е да различават „добрите“ от „лошите“ бактерии. Умората и лошото хранене нарушават баланса на чревната флора и затова, за да бъдем здрави, ние се нуждаем от пробиотици, които не позволяват на нежеланите микроорганизми да влязат в червата.

5. Включете мощна хранителна добавка, тъй като не всичко може да си набавим чрез храненето. От години се говори за изключителната полза от екстракта от семки на грейпфрут и неслучайно. Той е известен като мощен естествен антибиотик имуностимулатор . Според изследванията съставките на семките от грейпфрут оказват ефект върху развитието на микроорганизмите. Те ги потискат, което им дава антибактериална сила. Екстрактът в капките на БИО ЕПП 1200* е получен от семките на грейпфрута, но също така и от перикарпа, който включва епикарп, мезокарп и ендокарп. Перикарпът на грейпфрута има най високите концентрации на биофлавоноиди, които имат редица предимства за здравето. Биофлавоноидите са химични съединения с уникална биологична активност и действие и са част от големия род на антиоксидантите. Те възпрепятстват формирането на свободни радикали, забавят процесите на стареене, намаляват риска от възникването на злокачествени тумори и развитието на атеросклероза. Влияят благоприятно и върху сърдечно-съдовата система, като предотвратяват натрупването на плаки по стените на кръвоносните съдове и намаляват нивата на “лошия” холестерол в кръвта. Основната им роля е, разбира се, подпомагането на имунната система. ЕПП БИО®1200 подсилва имунната система и нормалната работа на организма срещу над 800 щама вируси и микроби и над 100 щама гъбични бактерии. А най-хубавото е, че може да се ползва и от деца, и от възрастни.

6. Не пропускайте да се усмихвате повече. Да, научно доказано е, че с положително отношение към заобикалящия ни свят ние предаваме такива импулси на мозъка ни, които имат пряко въздействие върху доброто ни здраве. Така че не пестете усмивки и зимата ще си отиде по-бързо!