Вариолата убива 500 млн. души, но вече я няма 

Дребната шарка трябва да изчезне до 2020 г. 

Морбили е една от най-опасните и заразни болести!

Строгият контрол за имунизация на децата доведе почти до пълното изчезване на дребната шарка в развитите държави. Но през последните дни се завърна в България - 5-има заразени и над 150 души със съмнения, че проявяват същите симптоми ( б.а. - данните са до редакционното приключване на броя).

Морбили е известна с народното си име брусница. Симптомите са тревожни - инфекциозно заболяване, което се характеризира с интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен обрив по кожата и усложнения от страна на дихателната система.

Морбили засяга най-често деца на възраст от 2 до 10 години
Морбили засяга най-често деца на възраст от 2 до 10 години

Доказано е, че поради тесния контакт между хора и селскостопански животни вирусът е еволюирал от този, причиняващ чумата по говедата. През втората половина на XX век е въведена ваксинация против дребна шарка, която рязко снижава високата смъртност сред децата в световен мащаб. Морбили е едно от заболяванията, които според Световната здравна организация (СЗО) поетапно трябва да бъдат изкоренени в Америка, Европа, Близкия изток и в световен мащаб до към 2020 г. След новите случаи този срок е поставен под въпрос.

"Морбили протича с висока температура, общо неразположение, кашлица, зачервени очи, течащ нос и специфичен обрив, който се разпространява от лицето и тръгва надолу към крайниците“, обясни доц. д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница, където лежат две болни от морбили деца.

Вирусът е много неустойчив и бързо загива в околната среда. При стайна температура изчезва за 30 минути, а светлината и ултравиолетовите лъчи го убиват още по-бързо. При много ниски температури вирусът може да издържи от няколко месеца до години. Дребната шарка е открита през XII век. Най-често боледуват деца на възраст от 2 до 10 години. Кърмачета до 3-6 месеца не боледуват, защото получават антитела от майката посредством кърмата, при положение че тя е прекарала заболяването. Деца от 6- до 9-месечна възраст боледуват рядко. Източник на инфекцията е болният човек. Той е заразен 1-2 дни преди първите прояви на болестта и до около 7 дни след това. Заразяването става по въздушно-капков път - вирусът се отделя при говор, издишване, кихане, кашляне и плач.

През вековете човечеството е преживяло много беди, причинени от инфекциозните заболявания.

Такава е едрата шарка. Тя е силно заразна вирусна болест, засягаща само хората. Причинява се от два вида вируси, наречени вариола мажор и вариола минор. Първият вид причинява по-смъртоносна форма със смъртност при 20-40% от инфектираните, докато вторият убива само 1% от жертвите си. Много от оцелелите ослепяват частично или напълно поради възпаление на роговицата, а по кожата остават типични за шарката белези. Средно изчислено в периода на XX век вариолата причинява 300-500 милиона смъртни случая. Само през 1967 г. СЗО изчислява, че от 15 милиона души, заразени от болестта, 2 милиона умират същата година. Последните случаи на едра шарка са регистрирани през 1977 г., а през 1980 г. СЗО обявява окончателното унищожаване на вируса в природата.

Едрата шарка е унищожена през 1980 г.
Едрата шарка е унищожена през 1980 г.

Единствената надеждна защита срещу морбили е ваксината. За разлика от грипа и други вируси добрата хигиена не може да ни предпази от болестта. Ако човек не е ваксиниран и не е преболедувал морбили, вероятността да се зарази при контакт с болен е над 95%, категорични са лекари.

Ваксината против едра шарка е открита през XVIII век от английския учен Едуард Дженер. Той е наричан баща на имунологията. През 1798 г. Дженър пръв употребява думата "ваксина".

Едуард Дженер
Едуард Дженер

Опити за ваксинация са правени много столетия преди Дженър. В Древен Китай и Древна Индия събирали корички от обривите на болните от едра шарка, стривали ги на прах и след продължително съхранение ги втривали в носа на "ваксинирания".

Сред първите държави, въвели задължителна ваксинация срещу едрата шарка, е и България. През 1881 г. с помощта на руската администрация в Разград започва производството на ваксината. От 1903 г. противовариолната ваксинация става задължителна в България. От 1926 г. в страната не е отбелязан случай на едра шарка.

Какво още атакува децата ни

Варицелата, позната още като лещенка, е вирусна заразна болест главно сред децата до 10 години. Тя протича леко с обрив по кожата, без да оставя следи. Инкубационният период е от 11 до 21 дни. Пренася се по въздушно-капков път. Хората обикновено боледуват от варицела само веднъж.

Варицелата протича леко
Варицелата протича леко

Рубеолата протича сравнително леко. Проблем е при заразяване на бременни - вирусът преминава през плацентата и причинява тежки увреждания на плода. Заболяването се предава по въздушно-капков път от болен на здрав. Рубеолата се характеризира със сравнително ниска заразност, като предимно тя заразява децата, които ходят на училище - като мнозинството от хора на 20-годишна възраст вече имат имунитет.

Рубеолата поразява малчуганите в училище
Рубеолата поразява малчуганите в училище

Скарлатината е заболяване, засягащо най-вече деца от 3- до 13-годишна възраст, предимно в зимния период на годината. Заболяването се предава по въздушно-капков път, но е възможно заразяване чрез храна и замърсени предмети. Обикновено източник са болните от скарлатина, стрептококови ангини и назофарингити.