България не можа да остане остров в морето от морбили (дребна шарка или брусница). Уж има защита, защото тук над 90% са ваксинирани и колективният  имунитет е висок. Но шарката е много заразна, а контактите с хората в държави с морбили са доста оживени.

5 са лабораторно потвърдените случаи към 14 февруари, има още 3 деца със съмнения. Много вероятно е и те да се окажат положителни, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на центъра по заразни и паразитни болести.

Боледуват неваксинирани хора от всички възрасти. Но инфекцията е особено опасна за децата под 13 месеца, тъй като първата имунизация за морбили се прави на тази възраст. Бебетата на ваксинирани жени имат известна защита, предадена с антитела от майката чрез плацентата, но тя може да е недостатъчна. Този пасивен имунитет изчезва след 6-ия месец.

Най-важният съвет е всички пропуснали ваксинация, да си я направят.

В сегашната ситуация хора, които се връщат от държави с огнища на морбили, да се въздържат от контакти с неимунизирани бебета, каза проф. Кантарджиев. За отговорните хора препоръката трябва да има сила на забрана - особено за първата седмица.

Характерни за тази шарка са висока температура, конюнктивит, светобоязън, кашлица, дребен обрив първо зад ушите.

Морбили често поражда усложнения. При тежки случаи има оглушаване, парези, енцефалит - възпаление на мозъка, дори смърт.

Смъртността е 1–3 на 1000 случая и най-вече при малки деца и хора със сринат имунитет.

Човекът е единственият гостоприемник на вируса.

Големи огнища със смъртни случаи сред неимунизирани вече има в страни, които преди това са елиминирали или прекъснали ендемичното предаване.

Имунизацията е единствената превантивна мярка срещу морбили. У нас ваксинациите са две - на 13 месеца и на 13 години.

Вирусът е силно заразен, някои епидемиолози го смятат за по-агресивен от грип и ебола. Разпространява се чрез капчици при кашляне или кихане и се задържа във въздуха над 2 часа.

За неимунизираните рискът да се заразят е над 90%.

Няма специфична антивирусна терапия за морбили. Болният е заразен 4-5 дни преди появата на обрив и до 4-5 дни след него. Найзаразен е в дните със силна кашлица. Поддържа се висока температура след 2-3-ия ден от появата на обрива  и това е знак за започващо усложнение.