За нов случай на лекар с фалшива диплома съобщава днес румънският в. "Адевърул" Преди седмица в страната бе арестуван италианец, работил като пластичен хирург в няколко частни болници в Букурещ без да има диплома, предаде БТА.

Сега изданието пише за жена, която работела от 10 г. в Окръжната болница в Илфов, но била с фалшива диплома. Ралука Даниела Бърсан работела като доброволец в гинекологичното отделение. По случая са започнали серия от проверки, отбелязва всекидневникът.

Председателят на Лекарската колегия Георге Борчан заяви, че името на Бърсан не фигурира в базата данни на колегията. За да работи дори като доброволец в болница, тя трябва да има регистрация в колегията, добави той.

Здравният министър Сорина Пинтя уточни днес, че министерството й ще подаде жалба срещу жената, която е сключила договор за работа, като е приложила фалшива диплома.

Говорителят на болницата Дан Блендя каза, че лекар, работещ като доброволец, има ограничени права - наблюдение, консултации, изготвяне на документация и др., но без участие в медицински манипулации.

В отговор на журналистически въпроси 30-годишната Бърсан заяви, че не е работела като лекар, а "само помагала с инструментите". Според в. "Либертатя" обаче пациентите и другите медици в болницата са я смятали за лекар. Изданието публикува и видеозаписи с нея в операционната зала.

Миналата седмица румънските гранични полицаи заловиха на границата с Унгария италианеца Матео Полити при опит да напусне страната. Той се представял за пластичен хирург, използвайки фалшива диплома, и работел в няколко частни клиники в Букурещ. Мнимият лекар бе задържан в ареста за 30 дни.