"Официалната информация е, че Гебрев е отровен с фосфорорганичен пестицид. Това е вещество от групата от фосфорорганичните съединения и като пестицид се използваше до към 2000 г. в България. През 80-те и 90-те г., когато се използваше масово, имаше десетки хиляди отравяния. Най-много в селските райони.

Отравянията са няколко вида - самоотравяне, с цел самоубийство, отравяния поради неспазване на техника за безопасност при пръскане и съвсем случайно. Досега съм лекувал стотици такива отравяния. Пестицидите се използват масово. Прокуратурата обяви, че е открила това вещество. То се използва и в бита - при продукти против мухи, хлебарки и други насекоми."

Разказът е на токсиколога проф. Никола Александров пред bTV.

"Остатъчни пестициди има в продуктите, които консумираме постоянно. Само преди няколко месеца имаше останали пестициди в спанака, ако си спомняте. Не беше фосфорорганичен пестицид, друг вид пестицид беше. От една салата човек наистина може да стигне до болница. Те въздействат бързо, съдържат се в листни зеленчуци, в яйцата имаше, ако си спомняте", добави още той.