Хапчетата против бременност се пият от 60 години, но учените смятат, че някои техни ефекти трябва да бъдат изследвани по-подробно, съобщи Лайв сайънс.

"Знаем много за физическите странични ефекти, но много малко за психологическото въздействие," каза Александер Лишке от университета в Грайфсвалд.

Екипът на Лишке проучил как противозачатъчните засягат способността за разпознаване чувствата на другия. Публикация в сп. "Фронтиърс ъв нюросайънс" сочи, че пиещите ги жени тълкуват погрешно емоцията, изписана на човешко лице, 10% по-често, отколкото тези, които не приемат такива средства.

Изследвани са 43 жени, които редовно пиели хапчета против бременност, и 53, които не са ги вземали. Те трябвало да разпознаят какво чувство се изразява на 36 чернобели образа на компютър.

Изображенията показвали различни чувства - враждебност, притеснение и други. Всички участници разпознали вярно по-лесните примери. Но по-трудните били определени вярно от 65% от жените, които не приемали противозачатъчни, и от 55% от тези които ги пиели.

Въпреки че резултатите не разкриват причинно-следствена връзка, Лишке ще продължи изследванията, като включи и кръвни проби.

Противозачатъчни хапчета пият около 100 милиона жени в Европа.