15°C   София
 

Развитието на медицината дава надежда на все повече хора с “екзотични” диагнози да надвият болестта. Например редките тумори на панкреаса. За тях разказва д-р Цонка Луканова от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА. Тя е в болницата от 2009 г. Преди това е била клиничен ординатор в Александровска болница. През 2018 г. тя бе в екипа от хирурзи, гастроентеролози, онколози и патолози, които минаха обучение във европейския център за лечение на невроендокринни тумори в Упсала.

 - Д-р Луканова, колко чести са редките тумори на панкреаса?

- 80-85% от туморите в тази жлеза са аденокарциномите. Другите се делят на две групи – солидни и кистични. В първата най-чести са невроендокринните тумори (НЕТ). Те са от клетки “кръстоска” между ендокринни и нервни клетки, откриват се в цялото тяло и имат специфични функции. В белите дробове например контролират потока на кръвта, а в стомаха и червата - моториката им и минаването на храната. Такива са 1-2% от всички тумори на панкреаса.

А кистичните тумори са над 20 вида.

- Кои хора ги развиват?

- Няма рискови групи. Повечето случаи са спорадични, рядко появата е обвързана с наследственост. Невроендокринните тумори са малко по-често срещани при мъжете, а кистичните - при жените.

- Колко българи се сблъскват с тази диагноза?

- Няма прецизни данни. Невроендокринните тумори на панкреаса са 3-4 на 100 000 души. По данни на Националния раков регистър заболеваемостта от рак на панкреаса е 3,8 на 100 000.

В клиниката ни всеки шести тумор на панкреаса е рядка форма. Следователно заболеваемостта за България е под 1 на 100 000.

- Да, но нали случаите се множат.

- Причината е, че все по-достъпното и широко приложение на образни методики доведе до нарастване на “случайно” установени туморни лезии на органи, сред тях и панкреаса. Тези тумори се откриват по-често, но са лечими. Тяхната разнородност и относителна “непопулярност” в клиничната практика поставят въпроси – дали са злокачествени, трябва ли да се оперират на всяка цена, или може да се проследят в динамика, има ли протокол за това.

- Има ли иновативно лечение? В каква степен е успешно?

- Голяма част от редките тумори са с по-добра прогноза от аденокарцинома. Излекуването зависи както от характеристиките на тумора, така и от ранното му откриване, правилното поведение и оперативното лечение.

Когато има благоприятни туморни характеристики, ранна диагностика и адекватна терапия, са лечими. Повечето са с бавен растеж и добра прогноза, но имат злокачествен потенциал. При над 50% се откриват метастази в черния дорб още при поставянето на диагнозата.

Но за разлика от аденокарцинома операцията (с чернодробна резекция) може да е от полза.

Иновативна е пептид-рецепторната радионуклидна терапия. Тя се прилага при напреднали, разпространяващи се в околните тъкани, и/или далечно метастазирали тумори, които не подлежат на изрязване. Представлява системна прицелна терапия с аналози на хормона соматостатин. Те се свързват с рецепторите за него в тумора и потискат секрецията на растежен хормон и съответно нарастването на тумора.

Това е пример за актуалната в медицината тераностика - терапия и диагностика 

- Какви са рисковете с тези тумори?

- Няма дефинирани протоколи, които да стандартизират диагностиката и лечението при тумор на панкреаса, различен от аденокарцином. Това е обяснимо, защото те са редки и сравнително непознати.

- В България присаждане на панкреас още няма. Може ли да се случи скоро?

- С навлизането на съвременните терапии и инсулиновите помпи в лечението на диабет постепенно намалява и нуждата от трансплантации на панкреас. В света голям процент от тези операции се извършват заедно с присаждане на бъбрек или след това. Технически трансплантацията на панкреас е постижима за нашия екип, въпросът е в здравната политика.

- Как да се разреши проблемът с донорството у нас?

- Хубаво е, че има все по-позитивна и зряла обществена нагласа за него. Това е свързано с по-голямата информираност и осъзнатост на хуманната същност на процеса, както и с прозрачната му реализация.

Вероятно са нужни повече усилия за установяване на потенциалните донори по бази. Това би довело до по-голям брой донорски ситуации и съответно до повече трансплантации.иван беделев
04/18/2019 14:03:32

ами беше ми мн полезно

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Казвайки на своето дете и след това позволявайки да прави каквото си е наумило, го учите, че "не" означава "ще получиш това, което искаш, ако настояваш". Ако наистина искате вашето дете да ви слуша, когато казвате думичката "не" и във всеки друг случай, когато му отказвате или забранявате нещо под някаква форма, бъдете последователни.

Нападателят на българския национален отбор и на италианския "Каляри" Кирил Десподов храни бебе. Талантливият футболист все още не е станал баща, но тренира за тази роля. Вероятно малчуганът е приятелска рожба, а Деспо реши да опита какво е да си татко. Футболист №1 за 2018 година е щастливо обвързан с щерката на Цветелина Бориславова - Веселина.

Най-малкото дете на принц Уилям и Кейт Мидълтън - принц Луи днес става на 1 годинка.  По този повод от кралското семейство разпространиха 3 нови снимки на малкия принц. "Херцогът и херцогинята на Кеймбридж с радост споделят тези две нови снимки на принц Луи по повод рождения му ден. Те са заснети по-рано този месец от херцогинята в дома им в

Злоядо дете става световен майстор по чигонг

Създава модната днес лечебна система Юан Гонг През 2012 г. известният китайският майстор Юан Тзе...

Прегръщайте по 12 пъти на ден

От това има 9 големи ползи за здравето Прегръдката укрепва имунната система, лекува депресия,...

Какво е криотерапия?

- Какво е това? - Изкарвате само по гащи 3 минути в камера при минус 85 градуса. Почакайте, не си...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Милиони християни по света празнуват възкресението на Исус Христос три дни след разпятието Му - символ на спасение и надежда. Възкресение Христово винаги се пада първата неделя след първата пролетна пълна луна. В някои европейски страни обаче се срещат нетипични, дори странни езически ритуали и обичаи за Великден, пише немското издание "Билд".

Здравето на Ози Озбърн постепенно се възстановява и той влиза във форма, защото отново е станал "циникът, когото познаваме", твърди синът му Джак, цитиран от Контактмюзик. Седемдесет годишният рок музикант доста го закъса напоследък, отбелязва сайтът. Той трябваше да се пребори последователно с инфекция на ръката,

С приближаването на втория форум на високо равнище за международното сътрудничество по „Един пояс, един път" на 22 април в Пекин работната група за стимулиране изграждането на инициативата публикува документ със заглавие „Инициатива за съвместно изграждане на „Един пояс, един път": Напредък, принос и перспективи", предава bulgarian.cri.cn.