Развитието на медицината дава надежда на все повече хора с “екзотични” диагнози да надвият болестта. Например редките тумори на панкреаса. За тях разказва д-р Цонка Луканова от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА. Тя е в болницата от 2009 г. Преди това е била клиничен ординатор в Александровска болница. През 2018 г. тя бе в екипа от хирурзи, гастроентеролози, онколози и патолози, които минаха обучение във европейския център за лечение на невроендокринни тумори в Упсала.

 - Д-р Луканова, колко чести са редките тумори на панкреаса?

- 80-85% от туморите в тази жлеза са аденокарциномите. Другите се делят на две групи – солидни и кистични. В първата най-чести са невроендокринните тумори (НЕТ). Те са от клетки “кръстоска” между ендокринни и нервни клетки, откриват се в цялото тяло и имат специфични функции. В белите дробове например контролират потока на кръвта, а в стомаха и червата - моториката им и минаването на храната. Такива са 1-2% от всички тумори на панкреаса.

А кистичните тумори са над 20 вида.

- Кои хора ги развиват?

- Няма рискови групи. Повечето случаи са спорадични, рядко появата е обвързана с наследственост. Невроендокринните тумори са малко по-често срещани при мъжете, а кистичните - при жените.

- Колко българи се сблъскват с тази диагноза?

- Няма прецизни данни. Невроендокринните тумори на панкреаса са 3-4 на 100 000 души. По данни на Националния раков регистър заболеваемостта от рак на панкреаса е 3,8 на 100 000.

В клиниката ни всеки шести тумор на панкреаса е рядка форма. Следователно заболеваемостта за България е под 1 на 100 000.

- Да, но нали случаите се множат.

- Причината е, че все по-достъпното и широко приложение на образни методики доведе до нарастване на “случайно” установени туморни лезии на органи, сред тях и панкреаса. Тези тумори се откриват по-често, но са лечими. Тяхната разнородност и относителна “непопулярност” в клиничната практика поставят въпроси – дали са злокачествени, трябва ли да се оперират на всяка цена, или може да се проследят в динамика, има ли протокол за това.

- Има ли иновативно лечение? В каква степен е успешно?

- Голяма част от редките тумори са с по-добра прогноза от аденокарцинома. Излекуването зависи както от характеристиките на тумора, така и от ранното му откриване, правилното поведение и оперативното лечение.

Когато има благоприятни туморни характеристики, ранна диагностика и адекватна терапия, са лечими. Повечето са с бавен растеж и добра прогноза, но имат злокачествен потенциал. При над 50% се откриват метастази в черния дорб още при поставянето на диагнозата.

Но за разлика от аденокарцинома операцията (с чернодробна резекция) може да е от полза.

Иновативна е пептид-рецепторната радионуклидна терапия. Тя се прилага при напреднали, разпространяващи се в околните тъкани, и/или далечно метастазирали тумори, които не подлежат на изрязване. Представлява системна прицелна терапия с аналози на хормона соматостатин. Те се свързват с рецепторите за него в тумора и потискат секрецията на растежен хормон и съответно нарастването на тумора.

Това е пример за актуалната в медицината тераностика - терапия и диагностика 

- Какви са рисковете с тези тумори?

- Няма дефинирани протоколи, които да стандартизират диагностиката и лечението при тумор на панкреаса, различен от аденокарцином. Това е обяснимо, защото те са редки и сравнително непознати.

- В България присаждане на панкреас още няма. Може ли да се случи скоро?

- С навлизането на съвременните терапии и инсулиновите помпи в лечението на диабет постепенно намалява и нуждата от трансплантации на панкреас. В света голям процент от тези операции се извършват заедно с присаждане на бъбрек или след това. Технически трансплантацията на панкреас е постижима за нашия екип, въпросът е в здравната политика.

- Как да се разреши проблемът с донорството у нас?

- Хубаво е, че има все по-позитивна и зряла обществена нагласа за него. Това е свързано с по-голямата информираност и осъзнатост на хуманната същност на процеса, както и с прозрачната му реализация.

Вероятно са нужни повече усилия за установяване на потенциалните донори по бази. Това би довело до по-голям брой донорски ситуации и съответно до повече трансплантации.иван беделев
04/18/2019 14:03:32

ами беше ми мн полезно

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Бебешката баня не е сложна както ученето а ядрена физика, но има няколко хитрини, с които ще улесните този процес. Подгответе всичко необходимо. Едва ли искате да се отдалечите от бебето си, докато го къпете, за да вземете сапун, душгел или някакъв лосион. Затова се уверете, че всичко, от което се нуждаете, се намира близо.

Вие сте заета майка, която е постоянно в движение. Затова е разбираемо, че искате бебето ви да е щастливо и в безопасност (в най-добрия вариант да спи), докато пътувате с него в колата. Добрата новина е, че това е възможно, при това с лекота, ако следвате съветите описани по-долу. Хванете пътя, когато детето ви е готово да заспи Имате ли бебе,

Младите родители, които имат дете за първи път, често изпадат в паника, защото не могат да си отговорят на някои прости въпроси. Ето 6 от тях и техните отговори. Кога бебетата започват да ходят? Повечето бебета няма да направят първите си стъпки, докато не навършат 14 месеца. В някои случаи изпреварват този период, а в други не.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В края на юли 2019 г. депозитите на неправителствения сектор в банковата система са 81.015 млрд. лв. (70 на сто от БВП), като годишното им увеличение е 7.7 на сто, отчита Българската народна банка. Депозитите на нефинансовите предприятия в края на юли са 24.144 млрд. лв. (20.9 на сто от БВП). В сравнение със същия месец на 2018 г.

Премиерът Бойко Борисов коментира след официалното откриване на рудника "Ада Тепе" край Крумовград написаното в "Политико", че България иска еврокомисар по земеделието в следващата еврокомисия. В момента Мария Габриел е еврокомисар по цифровизацията. "Ще се научите да питате, а не измишльотините на някого

Президентът на Русия възложи да бъде направен анализ на степента на заплаха във връзка с тестовете в САЩ на нова модификация на крилата ракета и да се вземат мерки за подготовката на "симетричен отговор", предават ТАСС и БТА. Според съобщение на пресслужбата на Кремъл, разпространено днес, Путин е направил това на съвещание на руския Съвет за