Вертигото е състояние, при което на човек му се вие свят и без да си е пийнал. Как да се отървем от чувството за стъпване в паници обяснява д-р Боримир Фурнаджиев, специалист УНГ.

В понеделник има най-много пациенти с виене на свят

Както и да го наречем – вертиго, вертижен синдром, вестибуларна дисфункция, то е все заболяване на вестибуларния апарат, който се намира във вътрешното ухо на човек. Д-р Фурнаджиев обяснява, че всеки има по един център на равновесието в лявото и в дясното ухо. Тези центрове ни информират за нашето положение в пространството и ако са в чудесно състояние ни дават възможност да ходим в права линия. Но има хора, с проблем в левия или в десния център на равновесие, което ги кара да залитат наляво или надясно, напред или назад или да усещат, че потъват. Все неприятни неща, които най-често се проявяват в понеделник.

Д-р Фурнаджиев забелязва, че точно в първия ден от седмицата кабинетът му е пълен с хора, на които им се вие свят и дори им е толкова трудно да ходят сами, че някой ги придружава. След разговор с редица пациенти става ясно, че през зимата повечето си стоят вкъщи, обездвижват се и предимно гледат телевизор или стоят пред компютъра. Като се добави авитаминозата през зимата, драстичните диетите, които някои пазят, влиянието на джиесемите и шумовете от градското ежедневие, вертигото е факт. Вестибуларните кризи може да се получат още от рязко падане на кръвната захар, при работа прав дълго време, или при пристъп на страх.

Целия текст четете тук