Хората могат да снижат риска от високо кръвно налягане, като направят промени в храненето. Една от тях, предложена от британски медици, е да се ядат гъби, но не какви да е, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

Смята се, че гъбите шийтаке снижават високото кръвно налягане. Те са богати на еритаденин, който блокира действието на ензим със съдосвиващо действие. Това е важно, тъй като при свиване на съдовете налягането на кръвта в тях се повишава, обяснява диетоложката Джулиет Келоу.

Д-р Сара Бруър допълва, че шийтаке блокират ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE) подобно на инхибиторите му - клас лекарства за високо кръвно.

Ядливите гъби кладница, зимна припънка и манатарка също съдържат еритаденин, но в по-малки количества.

Шийтаке са и отличен източник на всички незаменими аминокиселини и на витамини B1, B2, B12 и С. Те съдържат и повече витамин D от което и да е друго растение. Магнезият и калцият в тях също понижават кръвното.

Шийтаке отстъпват по популярност на най-известните гъби в света - печурките, но ги превъзхождат по хранителна стойност. "В Япония тези гъби неслучайно са били смятани за еликсир на живота", отбелязва д-р Бруър.