Чесънът е растение, което всеки от нас е опитал поне веднъж. Толкова сме свикнали да е част от трапезата ни, че не забелязваме уникалността на тази храна. Знаете ли, че полезните му свойства не са ограничени само до предпазване от простуда?

„Мила“ събра за вас накуп всичките му неподозирани ползи.

1. Прави мъжете по-привлекателни

Да, не се шегуваме. Чесънът прави мъжете по-привлекателни, макар че на пръв поглед миризмата му да възпира желанието за общуване. Но последните проучвания доказват, че това е грешка. Единственото ограничение е мъжът да не яде повече от 2 скилидки чесън 12 часа преди срещата. Оказва се, че жените се побъркват от миризмата на тялото на мъж, който е ял чесън. Учените все още не може да обяснят това явление. Може би причината е скрита в антимикробните му свойства, които правят миризмата на пот не толкова остра.

2. Подобрява имунната система

Фактът, че чесънът ни предпазва от различни вируси и настинки, е известен от незапомнени времена. Това се дължи на всичките му витамини, полезни масла и аминокиселини. Освен това той съдържа алицин - органично съединение, което убива бактерии и гъбички.

Важна забележка: Чесънът трябва да е свеж, за да ви предпази от болести. Алицинът се образува само чрез механично разрушаване на растителни клетки, които се случват при отрязването или пресоването. Когато целостта на скилидката се разруши, компонентите му се смесват и образуват антимикробно съединение, докато нагряването убива почти всички полезни свойства на чесъна.

Целия текст четете тук