Факт е, че както при болничните, така и при ТЕЛК решенията има много злоупотреби и трябва да се предприемат ефективни мерки. Това каза социалният министър Бисер Петков.

Прокуратурата започна проверка на фалшивите ТЕЛК, а по време на анализа е станало ясно, че 28,6% от всички пенсии в Силистра са инвалидни. Във Враца - 20%, в Разград - 18%, в Перник - 16%, в Монтана - 17,5%, като в силистренските села - Овен, Поройно, Векил, Кожарево се създавало едва ли не впечатлението, че всички пенсии са инвалидни. В тези села 1/3 или 1/2 от пенсионерите са с инвалидни пенсии.

"МВР и прокуратурата си вършат работата. Публична тайна е схемата за купуване на ТЕЛК", каза още Петков. И припомни, че още през 2017 г. социалното министерство предложи реформа, която предвиждаше НОИ да прави и оценка на работоспособността. За мое съжаление тази концепция не срещна политическа подкрепа, а и организациите на хората с увреждания също не я подкрепиха, обясни Петков.

Бизнесът пък отново поиска реформа при болничните. Според социалният министър трябва да се търсят ефективни мерки за прекратяване на злоупотребите с болничните, защото проблемът е сериозен.