От 600 до 2500 лв. за

уреждане на фалшива

инвалидна пенсия

МВР и прокуратурата

удариха мнимите болни.

Милиони изтичат към тях,

съобщи зам. главният прокурор

Иван Гешев. Той препоръча

ТЕЛК да мине към НОИ

“Милиони левове отиват не при хората с увреждания, а при тези, които предпочитат да не работят, а да получават наготово пари от държавата под формата на инвалидни пенсии. Положението е ужасяващо.”

Този извод направи зам. главният прокурор Иван Гешев в понеделник при обявяването на резултати от проверка на прокуратурата на пенсиите по болест, чийто брой нараства постоянно.

Уреждането на документи за фалшива пенсия по болест върви между 600 и 2500 лева в зависимост от региона, допълни главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

Преди месец Иван Гешев и Ивайло Иванов получили нареждане от главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов да проверят и анализират причините за огромния брой инвалидни пенсии у нас.

Само за 2018 г. са изплатени 1,7 млрд. лв. за пенсии по болест. С тях били свързани и още 600 млн. лв., които се дават за общо 39 помощи, за които дава право телкът - безплатни винетки, безплатни дърва, пари за рехабилитация и пр. 230 хил. са хората, които получават безплатни винетки.

Заради проверката НОИ предоставил данни, от които ставало ясно, че в страната

има региони,

където

инвалидните

пенсии

достигат до 28%

от всички

Първото място се заемало от област Силистра, където 28,6% били пенсиите заради болест. В Разград те достигали 18%, в Перник - 16,97%, в Монтана - 16,54%, в Габрово - 19%, във Враца - 20%.

“В Силистра има села, в които се създава впечатление, че всичките жители са с инвалидни пенсии. Това не е точно така, но поне една трета или една втора от хората са пенсионери по болест”, каза Гешев.

Челници били селата Поройно, Овен, Вокил, Яребица, Пожарево.

В дома на бивша кметица на силистренско село били открити всякакви документи, свързани с ТЕЛК - бланки, лични карти, епикризи. По този случай предстояло скоро да бъдат повдигнати обвинения.

Конкретно в Силистренска област посредниците вземали по 600 лв., за да набавят необходимата документация пред ТЕЛК, а кандидатът за пенсионер въобще не се явявал пред комисията.

В хода на проверката били разпитани около 200 души, които получавали инвалидни пенсии.

“Около 70 на сто от тях изобщо

не са знаели

от какво

са болни, нито

какви

документи е

трябвало

да представят

пред ТЕЛК,

не са знаели дали комисията се състои от един или повече лекари, дали са били хоспитализирани, или не”, каза Гешев.

Главният секретар на МВР допълни, че повечето от епикризите били едни и същи. Заболяванията били такива, които трудно се проверяват - световъртеж, болки в кръста, болки в колената. “Все болести, от които страдат повечето хора”, уточни той. ГЛ. КОМИСАР  ИВАЙЛО ИВАНОВ

ГЛ. КОМИСАР ИВАЙЛО ИВАНОВ

“Безспорно в един момент ще бъдат доказани и фалшиви хоспитализации. Някой се води хоспитализиран, за да може след това да се получи телково решение”, добави Гешев. Никой обаче не можел да сметне щетите за здравната каса.

Най-голям брой от всички инвалидни пенсии били тези поради общо заболяване, съобщи шефът на НОИ Ивайло Иванов. От 2011 г. до сега те нараствали с по 22 хил. годишно. ИВАЙЛО ИВАНОВ, УПРАВИТЕЛ НА НОИ

ИВАЙЛО ИВАНОВ, УПРАВИТЕЛ НА НОИ

Тази тенденция била постоянна, независимо че като цяло пенсионерите намалявали.

През 2018 г.

за пенсии поради

общо заболяване

били изразходени

1 566 000 000 лв.,

което е ръст с над 8% спрямо 2017 г.

В първите 9 месеца на миналата година всяка четвърта нова пенсия била точно поради общо заболяване.

По статистиката на НОИ намалява и средният стаж на инвалидните пенсионери. През 2017 г. той бил малко над 17 г., а през следващата 16 г. Това съвпадало и с пенсионната реформа, с която бе увеличено изискването за стаж.

Според Гешев в повечето случаи ставало въпрос за социално слаби хора от региони, в които няма поминък. “Резултатът е обаче, че стотици милиони изтичат в пясъка и не стигат до инвалидите”, обобщи той.

Гешев даде за пример човек с ампутиран крак, който всяка година минава на преглед пред ТЕЛК, въпреки че няма как да му порасне друг крак. В същото време мнимите болни изобщо не стъпвали в комисията.

“Тези, които получават пенсии, посредниците, а и членовете на ТЕЛК ще носят наказателна отговорност, когато бъде доказано престъпление”, увери Гешев. При проверката били образувани

7 преписки и

4 разследвания

Зам. главният прокурор препоръча изпълнителната и законодателната власт да анализират какви промени трябва да се направят.

“НОИ няма контрол върху ТЕЛК, която е от малкото структури в държавата, която се самоконтролира. ТЕЛК трябва да мине към НОИ”, препоръча Гешев.