Локомотивен машинист и радиотелевизионен техник поддържат апаратите в отделението по хемодиализа във Видин, показа Нова тв.

Нито един от двамата не е завършил курс за работа с диализната апаратура. Сериозните нарушения излизат наяве след проверка на "Медицински одит" по жалба на пациенти. За проблем във видинската хемодиализа се заговори след авария на водоочистващата система в началото на октомври миналата година.

Според одита апаратите са в предаварийно състояние. А за 2017 г. във Видин са починали 21 пациенти на отделението.

Жалбата е от 15 август. По закон болницата е задължена да ваксинира срещу хепатит Б както пациентите, така и лекарите. Пациентите обаче си плащали сами трите ваксини, които струват около 60 лева. До момента са ваксинирани 5-6 души, въпреки че е трябвало да се поставят ваксини на 45 души.

Според становище на здравното министерство персоналът в нефрологичното отделение съответства на обема извършени хемодиализи. Болницата разполага с необходимите ресурси, а предстои да бъдат осигурени 7 нови диализни апарата и 6 диализни кресла. Доставката им ще е до дни.

„Парите за ваксинация на всички трябва да се отпуснат от Министерството на здравеопазването. А те си ги купуват сами, но после ги отчитат. Хепатит Б е нещо, което се лекува много трудно и може да си го „занесе” всеки един от персонала вкъщи”, каза Иван Димитров от Български пациентски форум.

„За съжаление отпуснатите пари от здравното министерство са за легла и за 7 апарата, но не и за водоочистващата система. Безхаберието във видинското болница е ужасяващо”, каза той.