Включването на България в Европейската система за верификация на лекарства ще спре нелегалната търговия, каза пред журналисти Деян Денев, председател на Българската организация за верификация на лекарствата /БОВЛ/. По думите му от 9 февруари европейската директива влиза в сила и вече няма да може да се купуват огромни количества лекарства от аптеките и да бъдат изнасяни извън страната. Всяка опаковка ще има индивидуален код и при продажбата й фармацевтът със специален четец ще я "отписва" от системата. Това означава, че тази опаковка вече е продадена и не може да бъде "зачислена" в друга аптека. В системата за верификация засега се вписват само медикаменти по лекарско предписание.

Системата ще гарантира, че до пациентите няма да достигат фалшиви лекарства, каза Илиана Паунова, директор на БОВЛ.

У нас над 1200 аптеки, от тях 70 болнични, 50 търговеца на едро, над 70 притежатели на разрешение за употреба са пискали да се включат в системата, посочи Паунова. Но след 9 февруари ще се продават и опаковки без код, той като са били произведени преди тази дата.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов каза, че у нас има близо 3600 аптеки, като от тях 2300 имат договор със здравната каса. Това означава, че имат и аптечен софтуер. Останалите, ако искат да продават лекарства с рецепти, ще трябва да се снабдят с четеца и да се включат към системата. Цената на качествен четец е близо 250 лв.

Включването ни в системата за верификация няма да доведе до увеличение на цената на медикаментите, увери Оля Василева, шеф на асоциацията на търговците на едро с лекарства.

По данни на СЗО годишно в света се откриват 100 млн. опаковки фалшиви лекарства, като до 30% от тях са в развиващите се държави. В България няма добра система за изследване на фалшиви лекарства и не може да се каже какъв е техният брой, каза Денев. Половината от продажбите на лекарства в интернет са фалшиви, а всяка година над 1 млн. души умират от фалшиви медикаменти. Печалбата от тях е 500 пъти повече от инвестицията в оборудване, за да изглежда фалшификатът като истинското лекарство, каза Паунова.

Предстои да се уреди законово кой и как ще реагира при сигнал за фалшиво лекарство.

Сигурността на данните в системата за верификация е гарантирана, каза Денев. Производителите ще знаят каква част от техните лекарства са продадени у нас, но няма да се знае точно в коя аптека колко опаковки от кое лекарство са продадени.