Един хамбургер седмично, не повече - толкова според авторите на нов доклад е количеството червено месо, което да поема човек, загрижен за здравето си и за планетата, пише сп. "Лансет". Яйцата трябва да са под 4 седмично. Млечните продукти - една порция дневно, предаде БТА.

Идеалната диета окуражава приема на повече пълнозърнести продукти, варива, ядки и удвоено количество плодове и зеленчуци. Препоръчва се червеното месо и захарта да се намалят наполовина и да се ограничат рафинираните въглехидрати като бял ориз, картофи, брашно.

Да бъдат убедени хората да ядат по-малко определени храни няма да е лесно, тъй като тези храни са важна част от различните култури.

Ако светът следва т.нар. Планетарна диета, над 11 милиона случая на преждевременна смърт могат да бъдат предотвратявани всяка година. Спазването на режима ще намали емисиите на парникови газове.

"Храната ни и начинът, по който я произвеждаме, определя здравето на хората и на планетата. На този етап правим нещата по изключително погрешен начин", казва Тим Ланг от Юнивърсити колидж, един от ръководителите на изследването, цитиран от Ройтерс.

Докладът, дело на 37 специалисти от 16 страни, препоръчва да се яде основно растителна храна. Много застрашаващи живота хронични болести се свързват с неправилно хранене - затлъстяване, диабет, недохранване, няколко вида рак. Изследователите отбелязват, че нездравословното хранене причинява повече заболявания и смъртни случаи по света от необезопасения секс, алкохола, наркотиците и пушенето, взети заедно.

"Правилното изхранване човечеството, което се очаква до 2050 г. да стане 10 милиарда, ще бъде невъзможно, ако сега не променим хранителните си навици, не подобрим производството на храна и не ограничим отпадъците. Налага се коренно да променим глобалната хранителна система", казва Тим Ланг.