Над 260 000 пациенти са преминали през "Пирогов" през миналата година. 12 000 от тях са неосигурени и това създава финансови проблеми за болницата, каза в студиото на БНТ директорът й проф. Асен Балтов.

Неосигурените са със 17% повече спрямо 2017 г. , добави той.

"12 200 са тези, които са регистрирани, преминали, а останалите да се лекуват в "Пирогов" са 360. Това е немалка сума. През 2017 г. са били 9000. Естествено нямаме право да върнем пациент. Те имат спешна нужда и сами се определят като спешни пациенти. Всички знаят, че ще бъдат прегледани в "Пирогов" и това дава спокойствие и увеличава хората, които искат да се лекуват в "Пирогов".

МЗ плаща по 25 лв. за преминал пациент, което за "Пирогов" не е достатъчно, защото в спешното в момента работят 410 души. Тези пари в никакъв случай не могат да покрият техните възнаграждения.

С 6 млн. лв са намалени дълговете на болницата за година. Били направени няколко сериозни трансформации и реформи, окрупнени са няколко структури, в други са намалени леглата. Това е довело до по-стройна организация на работа. Било преразпределено кой за какво отговаря в Спешното отделение и в клиниките, направена била перфектна организация в регистратурата.

"Тази организация не позволява някой да бъде прегледан без да бъде регистриран", каза проф. Балтов.

Той разказа и за почина да се вдигне паметник на най-големия дарител на Българския червен кръст - австриеца Ото Биелиг. Паметникът бе открит вчера в двора на "Пирогов".