Децата до 4 г. и ученици преобладават сред пациентите в инфекциозната болница в София тези дни. Лекуваме предимно деца с грипни усложнения и с ротавирусни инфекции, каза за в. “24 часа” доц. Атанас Мангъров. Той прогнозира, че грипът ще върлува до март. Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров

Типичните симптоми при децата са раздираща кънтяща кашлица,  температура 39-40 градуса, отпадналост и повръщане.

“Грипните вируси засягат трахеята, на нейното дразнене се дължи ожесточената кашлица и тя продължава 2-3 седмици, а и повече, ако се стигне до наслагване на бактериална инфекция и усложняване с пневмония. А повръщането е реакция на токсините, които вирусите освобождават в тялото”, обясни лекарят.

Грипните пневмонии невинаги се чуват на слушалка и това може да подтикне педиатъра да препоръча рентгенова снимка. “Но тя може да е безсмислена, ако детето само кашля страховито, но иначе се чувства отлично. При пневмония е много характерна силната отпадналост и тежкото общо състояние”, каза Мангъров.

Когато прегледът поражда съмнение за пневмония, за снимката решава лекарят. Клиничната картина е водеща. Ако няма притеснения, едва ли самоцелно ще поиска изследване - то не е фотографска снимка и да е все едно с нея или без нея. Винаги се преценява съотношението полза-риск. Колкото по-малък е болният, толкова по-висока е отговорността. Но родителите трябва трябва да знаят, че макар децата да са много лъчечувствителни, рентгенографията на белия дроб е най-нискодозовото изследване, лъчът почти изцяло минава през тъканите, поясни доц. Десислава Костова-Лефтерова, специалист по образна диагностика и радиацонната защита в Александровска болница.

При възрастните грипът започва с треска от температурата и невъзможност човек да продължи заниманията си. От първото втрисане до повалянето на легло минават няколко часа - грип идва от френската дума “грабвам”, и да, той грабва буквално за 2 часа, обясни д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Някои хора със силна имунна система или антитела към подобен на сегашния щам имат късмета да боледуват по-леко, но са по-опасни за околните. Болният човек разнася заразата - чрез пръски при кашляне, кихане и секрети от носа.

Двете големи грешки, които се допускат, е грипът да се подценява и човек да се опитва да го кара на крак, или още при първите студени тръпки да започне да пие антибиотик. А той е абсолютно неуместен, защото няма сила при вируси - срещу тях могат да действат само противовирусни лекарства, и то в първите 24-48 часа. Двете крайности са еднакво погрешни, каза д-р Кунчев.

В грипна ваканция вчера бяха 143 училища и детски градини в страната. Грипът затвори 137 училища в Бургаска област. От 16 до 18 януари в грипна ваканция ще бъдат училищата в областите Стара Загора, Шумен и Силистра. Пред обявяване на грипна епидемия са областите Ямбол, Перник и Пазарджик.