12 стратегии, препоръчани от италиански експерти

Какво ни пречи да бъдем щастливи? Много често това сме ние самите. Как да отстраним препятствията, които сме си поставили по пътя към щастието? Ето някои италиански стратегии – някои от тях ги препоръчва и в. “Кориере дела сера”.

1. Влюбете

се без страх

и без

задръжки,

дори да сте над 70-годишни. Не е сигурно, че човек на 70 г. с милиони в банката е щастлив. Влюбен човек на 70 обаче е със сигурност щастлив.

2. Престанете веднъж

завинаги да се

опасявате, че не

сте привлекателни

с тялото си, което се променя с възрастта. Когато придобиете увереност за това, което сте, а не за това, което непрекъснато се мъчите да станете, ще видите, че нещата ще потекат по друг начин. Човекът с вътрешен мир има съвсем различно излъчване от онзи, който е вечно неудовлетворен от себе си.

3. Поне за два

часа всеки ден

се откъсвайте

тотално

от паралелния живот в социалните мрежи. Насочете се към реалността и към истинските хора. Живот без мобилен телефон 2 часа всеки ден е много по-добър – така имате време да се насладите на истинските неща.

4. Опитайте да

започнете диалог

с околните си, намалявайки “звука”. Не е необходимо вечно да се палите и да спорите за всяко нещо. Опитайте се да бъдете по-миролюбив. Търсете мира в отношенията с другите.  Пътувайте до нови места.

Пътувайте до нови места.

5. Без страх говорете

свободно за болестите си

Те не са повод за срам. Защо да ги криете? Говоренето е своеобразен начин на лечение.

6. Отделяйте повече

време на другите хора,

но само на онези, които го заслужават. Мислите ли, че приятелката или приятелят ви, който вечно се оплаква от нещо, заслужава вашето време? А лелята, която всеки път, когато ви срещне, ви пита кога ще се ожените? Не си губете времето. По-добре заделете по някой час за хората, които имат нужда от вашата помощ.

7. Научете се да

казвате “не”

Научете се да отказвате среща с хора или неща, които не искате да виждате. Винаги може да си измислите извинения – че трябва да ходите на фитнес, да видите майка си и какво ли не.

8. Откажете се

от сайтовете за

запознанства

Да, приложения като Tinder отбелязаха истински бум през миналата година, но мнозина, които са го ползвали, се заклеват “Никога повече!”.

9. Отделяйте

повече време

за красотата

около себе си

Разглеждайте красиви места – не е необходимо непременно да пътувате надалече, понякога те са там, където живеете. Посещавайте изложби, кино, театър, музеи. Контактът с естетиката и с красиво направените неща ни прави по-добри.  Съзерцавайте красотата.

Съзерцавайте красотата.

10. Опознавайте

нови места

Бъдете любознателен, разширявайте хоризонта си, обогатявайте вижданията си за всяко нещо, дори за онова, което си мислите, че познавате добре.

11. Полагайте

грижи за себе си

Не чакайте някой друг да го стори – правете сам всичко онова, което ви кара да се чувствате релаксиран и добре.

Не правете вечно едно и също. Сменяйте занятието си и местата, където го правите. Контактувайте с природата, а не само с града.

12. Правете

секс и без

ангажимент

Не е казано, че трябва да го правите само с цел да се влюбите или пък защото очаквате нещо след това.