Половината аптеки не са готови за включване в европейската система за верификация на лекарствата, обявиха фармацевти на кръгла маса. Според тях България е заявила пред ЕК готовност да я включат в системата, която ще бъде задължителна и ще влезе в сила от 9 февруари. Но не е направен анализ дали и в каква степен е готова аптечната мрежа. Системата за верификация цели недопускане на фалшиви лекарства в нея, но ще се събират и данни колко и какви лекарства се продават във всяка държава, каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, цитиран от БТА.

В България има 4323 аптеки, но само 2492 от тях работят с НЗОК и имат аптечен софтуер за това, каза магистър-фармацевтът Аделина Любенова. Тя припомни, че има области, в които малко аптеки работят с НЗОК. Не е ясно и колко информация може да пренася софтуерът в някои аптеки, допълни Любенова.

Информационните системи на аптеките, на НЗОК и на агенцията по лекарствата трябва да са синхронизирани, а те не са. Има вероятност половината от аптеките да отпаднат от пазара, а останалите да го монополизират, каза Татяна Бенишева, председател на Българската асоциация за лекарствена информация. За включване в европейската система трябва да имаме много добре изградена инфраструктура и електронно здравеопазване, допълни тя.

Участниците в дискусията за нормативни промени и готовността на България да се включи в европейската система за верификация на лекарствата посочиха, че има населени места с по 1 аптека, в която работи възрастен фармацевт и той не би се справя със софтуера. Това според анализатора Юлиян Узунов води до закриване на аптеки и ограничаване на достъпа до лекарства. Узунов се усъмни в степента на конфиденциалност в системата за верификация относно вида и броя на продадените лекарства във всяка аптека.

Фармацевтите знаят, че не може да се отложи влизането в сила на системата за верификация. Искаме поне да чуят, че не сме съгласни с въвеждането й, каза Костов.

Председателят на здравната комисия в НС Даниела Дариткова се ангажира да предаде на правителството мненията, изказани на форума. Тя изрази изненада, че едва сега чува притесненията за системата за верификация и за електронната система, с която аптеките работят.