Защо някои деца се разболяват по-често от други? И възможно ли е едно дете, което често се е разболявало да стане много по-устойчиво на вируси, бактерии и инфекции? За да има възможност да се промени каквото и да е в положителна посока, важно е да се открие истинската причина за настоящата ситуация.

Ако едно дете се разболява често, ето какви са възможните причини за това:

Високо ниво на стрес и/или чувство за самота у дома или в училище

Психологическото състояние на детето се отразява пряко върху имунната му система. При високо ниво на хормоните на стреса кортизол и адреналин в тялото на детето, то става много по-податливо на вирусни инфекции.

Психолозите изтъкват, че при някои деца разболяването е неосъзнат механизъм (стратегия) за получаване на внимание и нежна грижа от страна на родителите, ако по принцип на детето му липсва нежност и внимание в ежедневието. Тези деца са забелязали, че когато са болни, отношението на възрастните става по-топло и те неосъзнато „плащат цената“ с болестта, за да си набавят повече нежна грижа и внимание.

Друга възможна психологическа причина за честото разболяване е проблем в училище, който детето не знае как да разреши и с разболяването си осигурява „почивки“ от неприятната ситуация в училище. Дали става въпрос за напрежение преди тестове и контролни или проблемни отношения с учител или съученик, важно е родителите да разберат в какво се корени проблемът и да съдействат на детето да го разреши.

Какво могат да направят родителите

Това, което родителите могат да направят е да бъдат осъзнати за начина, по който се чувства детето – дали изпитва някакво напрежение, тревожност, страх или гняв. Искрените и добронамерени разговори са начин да опознаете вътрешния свят на детето и да намерите начин да му помогнете да се почувства по-спокойно и сигурно.

Грижата за храната, облеклото и образованието на детето са важен аспект от родителството, но още по-важно е да се погрижите за емоционалното му състояние и за усещането за близост, доверие, уважение и обич в отношенията ви с него. Оттук напълно логично следва и че поемането на отговорност от страна на възрастните за добрата, любяща атмосфера у дома и за отношения базирани на уважение е основен фактор за доброто здраве на детето.

Когато детето се чувства сигурно и спокойно, когато има топлина в отношенията, в организма му се произвеждат хормони на щастието като окситоцина, ендорфините, серотонина и допамина. Те подсилват имунната система и имат общоукрепващо действие върху организма. Научно доказано е, че прегръдките, споделените забавления, смехът, разходките сред природата помагат за производството на тези здравословни хормони.

Клетките в тялото гладуват за микронутриенти (витамини, минерали, полезни мазнини)

Друг изключително важен фактор за подсилването на имунната система е съдържанието на хранителни вещества в храната. Наричаме „храна“ всичко, което се продава за консумация, но дали наистина всички тези продукти са храна за клетките на тялото или просто осигуряват пълен стомах и усещане за ситост, като в същото време клетките гладуват? В много случаи организмът на детето не получава ценните хранителни вещества, а вместо това се затлачва с консерванти, оцветители, прекалено много захар и т.н. Научни изследвания са показали връзка между повишената консумация на захар и отслабената имунна система на децата.

Какво могат да направят родителите

Включването в семейното меню на достатъчно плодове, зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнест хляб и кафяв ориз, полезни мазнини, съдържащи се в авокадото, рибата, рибеното масло, маслините, био/органик/домашни яйца и т.н. е необходима стъпка към поддържането на силна имунна система. Антиоксидантите в плодовете и зеленчуците неутрализират свободните радикали в тялото, причиняващи възпаления. Това ги превръща в истински еликсири на здравето.

Изборът на определени храни в ежедневието е въпрос на навик и когато започнем осъзнато да избираме истинската храна за себе си и децата, постепенно и сетивата ни свикват и започват да харесват и оценяват все повече тези по-изчистени и натурални вкусове и другите продукти, които преди сме консумирали спират да ни липсват.

През есенно-зимния сезон, когато вирусните инфекции зачестяват, тялото на децата може да бъде допълнително защитено с приема на естествени имуностимулатори, които да запълнят запасите на организма от полезни и натурални вещества, ефективно борещи се с вируси и бактерии.

Френски учени са създали природния имуностимулатор БИО ЕПП 1200*, който съдържа екстракт от грейпфрут (от семките и перикарпа на плода). Изследвания in vitro са показали, че голямото количество биофлавоноиди (антиоксиданти) в този екстракт успешно се справят с над 800 щама вируси и бактерии и над 100 щама гъбични бактерии, като в същото време запазват чревната флора. Не съдържа алкохол и е особено подходящ имуностимулатор за деца. При възрастните, освен че осигуряват по-добра защита от настинки, биофлавоноидите в екстракта подобряват състоянието на сърдечно-съдовата система, действат превантивно срещу туморни заболявания и имат силен анти-ейдж ефект.

Недостатъчен сън

Много деца стоят пред екрана на електронни устройства до късно през нощта. Експерти предупреждават за силно пристрастяващия ефект на социалните мрежи и прекаляването с игрите в телефона върху детския мозък, който по този начин получава свръхстимулация. Това има много негативни последици като нарушена способност за концентрация, а често липсата на достатъчно сън е в резултат от използването на различните приложения на телефона във времето за лягане.

През последните две десетилетия научните изследвания в областта на невроимунологията трупат все повече доказателства за връзката между съня и доброто функциониране на имунната система. Когато детето получава достатъчно сън, в тялото му се произвеждат необходимите клетки, които се борят с бактерии, вируси и възпаления.

Какво могат да направят родителите

В зависимост от възрастта на детето, то има нужда от приблизително 10-14 часа сън. Създаването на ритуали за подготвяне на ума и тялото за сън е важно за изграждането на добри навици. Четенето на забавна детска книжка (или слушането на история разказана от родителите) е един от начините детето да премине от активен режим в режим „сън“. Слушането на приятна, успокояваща музика и рисуването или описването на деня в тетрадка във времето преди лягане са друг вариант.

Застоял начин на живот

Седенето в училище на чина часове наред и след това пред електронни устройства у дома е друга причина за по-често разболяване от вируси и настинки. Много хронични заболявания също са свързани с този застоял начин на живот.

Какво могат да направят родителите

Движението спомага за доброто кръвоснабдяване на органите и системите в тялото и има благотворен ефект върху имунната система. Движението е и един от научно доказаните начини за стимулиране производството на здравословните „хормони на щастието“, което е още една причина да планирате разходки сред природата, в квартала или в парка с децата, игри с топка, каране на колело и т.н.

И още нещо много съществено - тези споделени активни дейности, съвместно с разговорите за опознаване на емоциите, мечтите, нуждите и вътрешния свят на детето, създават усещане за истинска близост и чувство за принадлежност към семейството.