Какво всъщност представляват витамините? Каква е ролята на всеки от тях? Колко често и откъде да си ги набавяте?

Какво са витамините?

Витамините (от лат. vita - живот) са органични съединения, без които правилното и функционирането на организма е невъзможно. Те действат като незаменими кофактори и коензими в почти всички биохимични процеси в организма.

Нямат калорийна стойност, но регулират обмяната на веществата и помагат на тялото да преобразува макронутриентите (белтъчини, мазнини и въглехидрати) в енергия. Витамините (с много малко изключения) не се синтезират от организма, което налага да се приемат чрез храната, в която се съдържат в малки количества.

Кои са основните?

Витамините се разделят на две големи групи: мастноразтворими (А, D, Е, К) и водноразтворими (С и група В). Разлика е, че мастноразтворимите могат да се складират в мастната тъкан, а водноразтворимите влизат в кръвта и отделителната система ги извежда навън.

Следователно водноразтворимите витамини трябва да се набавят всекидневно, а при мастноразтворимите това не е наложително. Дори не бива да се прекалява с тях, защото стават токсични, ако се надвиши дневната доза.

Но да видим всеки един витамин поотделно, защото дори спадащите към една и съща група имат различно въздействие върху организма.

Целия текст четете тук