Празниците ви събират с любимите хора и дават надежда за по-добро бъдеще, но и често точно по това време сте добавили няколко килограма в повече. Как да влезете във форма, обяснява фитнес треньорът и специалист по хранене Страхил Иванов.

През пролетта по-лесно ли се отслабва, отколкото през зимата?

Не бих казал, че сезонът е от решаващо значение. В крайна сметка всичко се свежда до целесъобразно хранене и подходяща тренировъчна програма. Все пак пролетта има предимства – прекарваме повече време навън и сме по-активни, наблягаме на зелената салата вместо на рафинираните въглехидрати и т.н. А и природата се съживява – това зарежда повечето хора с мотивация за промяна.

Има ли храни, които да изключим от менюто?

Ако има непоносимост или алергия към дадена храна, трябва да се изключи от режима. Говоря най-вече за зърнени култури и млечните продукти. Те съдържат, респективно, глутен и лактоза, които са проблемни за немалка част от хората. Бих препоръчал доколкото е възможно да се избягват храните с трансмазнини, които имат ужасяващо влияние върху здравето. Бялата захар, газираните напитки, индустриално преработените меса, както и рафинираните въглехидрати са други групи храни, които по-добре да не присъстват в чинията ви.

Цялото интервю четете тук