Бучките върху шията или зад ухото са често срещан проблем. В някои случаи тези бучки се причиняват от акне или липоми и не са наистина опасни. Но има случаи, може да сигнализират за по-опасни или дори животозастрашаващи здравни състояния.

1. Проверете бучките за ракови клетки

Бучки върху долната част на задната страна на врата може да бъдат причинени от назофарингеален рак, който се разпространява към лимфните възли в гърлото. Тези бучки обикновено не са болезнени, но не трябва да се пренебрегват. Други симптоми на този вид карцином може да включват увреждане на слуха, запушване на носа и кървене от носа, замъглено зрение, болка в лицето, изтръпване и главоболия. Дори ако нямате други симптоми освен бучки на шията си, насрочете посещение при лекар, за да изключите най-тежките случаи.

Бучките зад ушите може също да придружават някои видове рак на кожата, или да са причинени от доброкачествени тумори. Както злокачествените, така и доброкачествените бучки може да бъдат безболезнени и да нарастват по размер с времето или да останат същите.

Целия текст четете тук