Жоао де Деус се укри, но после се предаде

Бразилският медиум и лечител Жоао Тейшейра де Фария, по-известен като Жоао де Деус, се предаде на властите ден след като бе обявен за международно издирване, предадоха световните агенции.

Над 300 жени го обвиниха в сексуален тормоз.

Името на медиума, който лекува със силата на вярата, нашумя у нас през април, когато българката Теодора Маджарова с онкологично заболяване замина за Бразилия да търси помощ от него, но там състоянието ѝ рязко се влоши. Впоследствие 32-годишната Теодора почина. Разкри се, че и други болни от рак българи са ходели на специално организирани екскурзии за алтернативно лечение при Жоао.

Скандалът избухна преди седмица, когато в предаване по националната бразилска телевизия 13 жени обвиниха лечителя в секстормоз. Вследствие на това завалели жалби и от други жени, включително много чужденки, като до момента броят им е достигнал 355. След разкритията на Жоао било наредено да се яви в полицията, но той изчезнал, изтегляйки от банкови сметки близо 9 млн. долара.

Сред обвинителките е и дъщерята на Тейшейра. 42-годишната жена твърди, че баща ѝ е чудовище, че я е биел и насилвал, откакто е навършила 14 години. “Твърдеше, че няма Бог, че самият той е Бог”, каза дъщерята пред журналисти. Изнасилванията престанали, когато тя забременяла от един от подчинените на лечителя. Тогава той я пребил и тя пометнала. “Нито една от тези, които го обвиняват, не лъже. Вярвам им, защото минах през същото”, признава тя.

Според оплакалите се по време на духовните сеанси, които организирал, той ги карал да правят с него орален секс.

“Божественият” Жоао отрича обвиненията. Той твърди, че жените са подучени да го клеветят, за да разрушат репутацията му.

През 2012 г. американската тв водеща Опра Уинфри направи интервю с лечителя, който твърди, че е помогнал на милиони хора, включително на бившата президентка Дилма Русеф. По-късно обаче видеото с интервюто бе свалено от ютюб.

Тежко болната Теди потърси помощ от него, но почина през юни

Историята на 32-годишната юристка и майка на две деца Теодора Маджарова разтърси емоционално много българи, но в същото време разкри схема, по която хора с тежки заболявания са търсели отчаяно чудодейно изцеление от Жоао де Деус, за което са плащали солидни суми.

Теодора, на която две години по-рано е поставена диагноза рак на гърдата, също се уповава на медиума като последна надежда и заминава за Бразилия, където той прави сеансите си в градчето Абадиания. След два сеанса обаче младата жена получава силно главоболие и е приета по спешност в малка болница, където не успяват да ѝ помогнат. Съпругът ѝ уведомява българските власти и благодарение на намесата на МВнР и на посолството ни в Бразилия Теди е преместена в частна болница.

Семейството иска да се прибере вкъщи, но заради състоянието на българката авиокомпаниите отказват да я качат на борда. След много усилия турска болница в сътрудничество с турските авиолинии изпрати самолет и медицински екип, които да превозят Теодора до Истанбул. След това български лекари я прибраха до София със специално оборудвана линейка.

Междувременно съпругът на тежко болната жена откри дарителска сметка и за няколко дни бяха събрани средствата за превоза до България.

За съжаление, в началото на юни Теди почина. Сагата с младата жена бе следена с надежда от цяла България, но нейният край не се оказа щастлив.