Методът на проф. Баръш Акин съчетава иновативна техника и точност на робота.   

Хората в Турция и България са сърдечни и състрадателни, готови на благороден жест като даряване на бъбрек за нуждаещ се човек. Изключителната им самоотверженост ме мотивира в усилията да прилагам методи, благодарение на които да останат все така здрави и след операцията, а техният орган да даде качествено нов живот на трансплантираните. При обща успеваемост 95-99% в нашата болница всичките ни 40 пациенти от България имат над 5-годишна преживяемост на бъбрека. С тези думи гостуващият у нас топтрансплантолог проф. д-р Баръш Акин, директор на Програмата за бъбречни трансплантации към университетската болница “Флорънс Найтингел” в Истанбул, спечели респекта на пациенти и лекари, дошли да чуят презентацията му в “Пирогов”.

Инициативата е част от поредица безплатни консултации на “Флорънс Найтингейл” за достъп на български пациенти до последните достижения в медицината.

След завършването на медицина в Анкара проф. Баръш Акин специализира в Охайо и получава лиценз за трансплантационна хирургия, който му дава право да работи и в САЩ. Навлиза в тънкостите на трансплантациите на панкреас и черен дроб и на лапароскопските процедури за бъбречна трансплантация. След завръщането си в Турция развива програма за трансплантация в истанбулската болница и доразвива наученото в САЩ, като вече е извършил над 1000 ретроперитонеоскопски донорни нефректомии и трансплантации без сериозни усложнения. Специализирал е и при д-р Мичъл Хенри, почетен председател на Обществото за съдов достъп в Щатите, и има зад гърба си над 5000 такива интервенции.

В София проф. Акин представи разработения от него ретроперитонеоскопски метод - техника за експлантиране на бъбрек от жив донор, която намалява риска от травми и усложнения на органите в коремната кухина. При него предимството от достъпа на ръката на хирурга се допълва от свръхточността на системата за роботизирана хирургия “Да Винчи”. Тя е разработена от НАСА за операции на астронавти в Космоса от дистанция, при идеално 3-измерно изображение на органите в оперативното поле и с възможност за увеличение на образа до 40 пъти. От специална конзола хирургът движи многото ръце на робота, които действат изключително прецизно, с малко разрези и драстично по-малко оперативни травми на тъканите.

Центърът в Истанбул извършва и трансплантации при кръстосано донорство. Както и трансплантации от жив донор при различни кръвни групи на пациента и донора.

Приемането на трансплантирания бъбрек се гарантира с добра предварителна подготовка и съвременна терапия за предотвратяване на отхвърлянето на органа. На двама от пациентите ни от България също извършихме такава интервенция, разказа проф. Акин. Други 7 българи са трансплантирани успешно в условия на утежняващи обстоятелства, които ги правят рискови пациенти. Пациенти и лекари се събраха в “Пирогов” да чуят лично от директора на Програмата за бъбречни трансплантации на университетската болница “Флорънс Найтингел” - Истанбул, презентацията на хирурга за прилаганите от него иновативни щадящи методи за експлантация и трансплантация на бъбрек от жив донор.

Пациенти и лекари се събраха в “Пирогов” да чуят лично от директора на Програмата за бъбречни трансплантации на университетската болница “Флорънс Найтингел” - Истанбул, презентацията на хирурга за прилаганите от него иновативни щадящи методи за експлантация и трансплантация на бъбрек от жив донор.

В цял свят за успешността на трансплантациите се съди по продължителността на живот не само на пациента, а и на органа - да не бъде той отхвърлен. Отличните ни резултати лежат върху подробни изследвания и прецизна предварителна оценка на състоянието на пациента, за да се ограничат максимално рисковете, обясни топспециалистът. Само това обаче не е достатъчно - важно е след трансплантацията да се предоставят и последваща грижа и наблюдение, които осигуряваме на всички пациенти, включително в България, изтъкна хирургът. Опитът на проф. Акин в щадящата донора и реципиента техника е споделен в публикации в авторитетни медицински издания.

Трансплантацията на бъбрек е златният стандарт в лечението на бъбречната недостатъчност независимо от възможността животът да се поддържа с помощта на хемодиализа - пречистване на кръвта от токсините, които се натрупват при неработещи бъбреци. Апаратът обаче не може да замести естествения орган и през няколко дни човек прекарва много часове в болнична обстановка. Трансплантацията дава качество на живот, сравнимо с това на хората с работещи бъбреци.

С напредъка на медицината и модерното технологично оборудване в ръцете на висококвалифицирани лекари трансплантациите на бъбрек са възможна при немислими доскоро случаи. Най-впечатляващите примери са донор да бъде човек с различна кръвна група.

За повече информация: тел. 0888 91 27 02

и на сайта https://bridgemedicalbg.com