Премахва вълчия глад и усилва имунната система

Според създателите ѝ Whole30, или “Чистите 30”, не е диета или план за отслабване. Тя променя вашия живот, като премахва вълчия глад, балансира хормоните, регулира храносмилането, ликвидира възпаления, усилва имунната система и влива енергия.

Според нейната философия всички проблеми с физическото и психическото здраве на човека – от акнето и алергията до депресията - идват от начина на хранене.

Няма да разберете кое точно ви разболява, ако не премахнете от менюто си за 30 дни захарта, алкохола, млечните, зърнените и бобовите храни. На 31-ия ден ще сте прочистени от това, което ви трови, и чашата вино вечер и мъфинът сутрин въобще няма да ви липсват. Постепенно започвайте да връщате тези продукти в менюто си и тялото ще ви покаже кои от тях да ядете и кои да забравите завинаги или да ограничите.

Какво

представлява

Програмата Whole30 трае само месец, но режимът е суров. “Тридесет дни е добър компромис. Трябват 66 дни, за да се прочистите напълно и да усвоите навика, но ако кажете на някого да се ограничава толкова дълго, това може да е доста демотивиращо. 30 дни са достатъчни, за да се видят резултатите”, обяснява създателят на диетата Далас Хартуиг.

И така, за един месец ограничете храненето до скромни, макар и разнообразни, порции месо, риба, морски дарове, яйца, много зеленчуци, някои плодове, натурални мазнини, билки и подправки. Трябва да е напълно ясно какви точно продукти съдържа блюдото. Винаги четете етикета на храните и не купувайте такива с добавки като стабилизатори и сгъстители, дори и основният продукт да е позволен от диетата.

Строго са забранени зърнените и бобовите храни, млечните продукти и особено захарта. Дори парченцето дъвка или обезмасленото мляко в кафето ще ви върнат към ден първи на диетата. Така тялото ви ще се прочисти от причиняващи възпаления храни, казва Мелиса Хартуиг, бивша съпруга на Далас и съавтор на диетата.

Двамата подчертават, че с този начин на хранене няма да се затруднявате с броене на калории, всекидневно общуване с кантара и мерене на талията. Режимът дори забранява това, за да се съсредоточат хората върху здравословното хранене, а не върху свалянето на килограми. Яденето в ресторант не е препоръчително, тъй като не знаете какви точно добавки са му сложили при готвенето. На бара трябва да се научите да си поръчвате вода и пресни моркови вместо бира, коктейли и сладки сокове. Повечето блюда е добре да си приготвяте сами.

Whole30 е описана подробно в много интернет сайтове с дълги списъци от продукти и рецепти.

В книгите си Мелиса сочи начините да контролирате храната, а не тя вас. Примерното меню може да изглежда така: закуска - зеленчукова супа и пържени яйца; обяд - печени сладки картофи с маруля, пиле и лук на скара; вечеря - бекон с домати и омлет с босилек.

Действие и точки

Според авторите на Whole30 тя смъква кръвното налягане и холестерола, действа добре срещу диабет, астма, всякакви инфекции, особено кожни, цери ендометриоза, мигрена, депресии и др. Сред предимствата на този хранителен режим са неговата краткосрочност и фактът, че не броиш калории. Но специалистите го нареждат в края на класацията заради липсата на зърнени, бобови и млечни храни и се съмняват в ефекта му срещу посочените болести. Според тях главният минус на диетата е нейната небалансираност. Тя може да доведе до липса на калций и витамин B. Лишаването едновременно от зърно и мляко може да причини запек или диария.

37-а в общата класация, Whole30 е 37-а и по критериите “най-добра за отслабване” и “най-добра за сърцето”; 30-а е в областта “бързо сваляне на килограми”; 33-а е в “най-добро здравословно хранене”; 38-а е в сектора “лесна за изпълнение”; 39-а е в “най-добра срещу диабет”.

Колко струва

Месото, рибата, пресните зеленчуци и плодове излизат скъпо, особено ако стриктно спазвате съвета на авторите да консумирате 100% екологични, органични храни. От друга страна, ще спестите, като избягвате храненето по ресторанти.

Лесно ли се

спазва

В книгите си двойката Хартуиг уверява, че “сте правили и по-трудни неща и нямате оправдание да не завършите програмата, щом веднъж сте я започнали”. Но диетата не е за мързеливи и немотивирани хора. Без внимателно планиране и твърда воля да устоявате на изкушения като бизнес обяд или романтична вечеря е излишно да се захващате с нея. По принцип диетите, които ограничават цели групи храни, са трудни за изпълнение. Но пък говорим само за 30 дни.

Отслабва ли се

Целта на Whole30 е по-скоро прочистване, отколкото сваляне на килограми. Но експеримент с 1600 участници е показал, че 96 на сто от тях за месец са отслабнали с 3 до 8 кг. Причината – премахването на захарта, алкохола, млечните, зърнените и бобовите храни.

Приянка Чопра (в средата)
Приянка Чопра (в средата)

КОЙ Я СЛЕДВА

Магическата дума, която пали знаменитостите по диетата, е “прочистване”. Актрисата Бизи Филипс написа във фейсбук, че Whole30 е много тежка, но ѝ е показала колко е зависима от сладките неща. Отказала я е и от “емоционалното плюскане”. Следовница на диетата е индийската актриса, певица и продуцент, Мис Свят 2000 Приянка Чопра, която блесна с перфектна фигура на сватбата на принц Хари и Меган.