Никак не е добре човек да си ляга с мокра коса. Не че ще се събуди с настинка или грип - те се причиняват от вируси, а не от температурата на косата. Но последиците за здравето са непреки и засягат най-вече самата коса, но също кожата и тялото.

1. Чуплив косъм

Косъмът е най-крехък, когато е мокър. Той е порест и попива вода до 45% от теглото си. По време на сън всяко неволно движение на главата може да го пречупи и той спира да расте и се накъдря.

2. Фъндъци

Космите се заплитат на валма, когато са мокри. Сутрин фъндъците не могат да се срешат и гребенът ги къса. След баня много хора избягват да бършат косата си с кърпа, защото са чули, че това уврежда косъма. Решението е просто: прокарайте през косата рехав гребен или четка или просто минете няколко пъти през нея с пръсти, после я попийте с кърпа и я срешете.

3. Пърхот

Пърхотът се причинява от суха кожа на скалпа, екзема, псориазис или от гъбички, като мократа коса стимулира всички тези причинители. Гъбичките например се развиват на влажно, тъмно и топло, а точно в това състояние е скалпът при спане с мокра коса. Сърбежът и лющенето от екзема или псориазис също се влошават от влагата.

4. Загуба на блясък

Блясъкът на косата се дължи на естествените мазнини и на влагата в скалпа. Когато положите глава на суха калъфка за възглавница, платът абсорбира влагата от косата и я обезводнява, от което тя губи блясъка си.

5. Дерматофитоза

Това е силно заразна гъбична инфекция, която сърби ужасно. Ако е на скалпа, може да доведе до частичен косопад. Расте на червени кръгове, които обаче имат специфичен вид на скалпа, различен от кръговете по други участъци от кожата. Същата инфекция засяга и домашните котки и кучета. При спане с мокра коса се мокри и възглавницата и в комбинация двете стимулират растежа на гъбичките. Може да се пренесе и на други в семейството, ако делите легло с тях.

6. Бактерии и плесен

Също както е с гъбичките, бактериите и плесените по скалпа се развиват безконтролно във влажна и топла среда. Те също причиняват лющене на кожата на скалпа и косопад. Освен това се заселват във възглавницата и оттам причиняват повторно инфектиране.

7. Главоболие

Ако бактериите се размножат по скалпа, тялото усилва притока на кръв към него, за да се бори с инфекцията. Това причинява главоболието, с което човек се буди.

Какво е правилното третиране на мократа коса? Тук хората, които смятат сешоара за вреден и го избягват, са за учудване. Ако е дошло време за лягане, а косата ви е още влажна, изсушете я с него. Ако не, ето какво трябва да направите:

- Най-добре е да попиете влагата от косата с кърпа веднага след къпането. Попийте колкото може повече от влагата в косата, преди да я допрете до възглавницата.

- Използвайте дифузера на сешоара или нежно попийте влагата с памучна тениска.

- Спете на копринена или сатенена калъфка за възглавница. Тя е по-слабо абразивна от памучната и косата няма да се начупи през нощта.

- Ако косата е дълга, внимателно я изцедете с извиване и я сплетете, без да я стягате с фиби и ластици.

- Използвайте кондиционер, за да запази косата ви естествената си влага.

- Не навивайте косата на кок, когато спите. Той я задържа мокра и загрява главата. А човек трябва да спи на хладно.

- Не сплитайте косата на плитка, за да изсъхне по-бързо.

- Къпете се по-рано през деня, за да може косата да изсъхне хубаво преди да си легнете.

- Ако сте твърдо против сешоара, седнете за кратко пред вентилатор, за да изсушите косата без нагряване. Не заставайте обаче на течение, ще простинете.