Категорично трябва да има в най-скоро време национална педиатрична болница, а решението за това как да се управлява болница "Лозенец" трябва да се вземе от принципала й - в случая Министерския съвет. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова от ГЕРБ. Вчера на свое заседание комисията не е подкрепила Законопроекта за изменение на Закона за лечебните заведения, внесен от Министерски съвет /МС/, с който се предлага болница "Лозенец" да не бъде към МС, предава БТА.

Дариткова обясни, че в законопроекта "има едно единствено изречение, което казва, че се отменя параграф 5, съгласно който болница "Лозенец" е определена за болница към МС и там се определят взаимоотношенията й с МС, като първостепенен бюджетен разпоредител, и съответно болница "Лозенец" като второстепенен". По думите й в мотивите към законопроекта се казва, че ще се прави детска болница, но няма законодателно предложение в това отношение.

Днес премиерът е потвърдил, че МС няма капацитет да управлява болница, каза Дариткова. Болницата досега е била към МС, но вероятно не е била добре контролирана, щом е натрупала такива задължения, посочи тя.

Идеята за това да се използва базата на болница "Лозенец" и да се изградят там структури, които да обединят всичките грижи за децата, които са на разпокъсани места в София, не е лоша и не бива да бъде изоставяна, отбеляза Дариткова.