Да отпадне статутът й на търговско дружество и принципал на Правителствена болница да стане здравното министерство. Това решение на Министерския съвет гласуваха и не приеха депутатите от парламентарната здравна комисия на редовно заседание, което приключи току-що.

Около час продължиха дебатите около казуса, който на практика позволяваше болница "Лозенец" да се закрие, а сградата й да бъде използвана за създаване на национална педиатрична болница. Идеята за това обяви здравният министър Кирил Ананиев в края на ноември.

Подобен развой обаче поставя под въпрос съществуването на Медицинския факултет към СУ, защото "Лозенец" е негова учебно клинична база, без която факултетът не може да има акредитация.

Въпреки уверението на Ананиев, че за акредитацията, студентите и преподавателите няма да има проблем, вчера Академичния съвет изрази протестна готовност, докато не бъде създаден подробен план за действие по преструктуриране, който да бъде широко обсъден и одобрен от всички засегнати страни.

Това поискаха и депутатите от ресорната комисия.

За да изпълни искането от тях обаче, министър Ананиев обясни, че трябва първо да има правата над новата болница. Въпреки това депутатите гласуваха 11 гласа "за" и 11 "въздържал се".