Студентите от медицинския факултет към СУ обявиха стачна готовност, искат ясен план за преструктурирането

Министър Кирил Ананиев намекна, че Правителствена болница е пред фалит, след като здравната парламентарна комисия сложи неочаквана спирачка пред идеята му спешно тя да се превърне от болница на властта в национална детска болница.

На заседанието си вчера депутатите гласуваха, но не приеха да отпадне статутът ѝ на търговско дружество и принципал да стане здравното министерство - каквото бе решението на Министерския съвет, прието след предложение на Ананиев. Само така болница “Лозенец” може да се закрие, а сградата ѝ да се използва за създаване на детско лечебно заведение. Идеята министър обяви в края на ноември.

Подобен развой засяга пряко Медицинския факултет към Софийския университет, защото “Лозенец” е негова учебно-клинична база, без каквато той не може да получи акредитация. Въпреки уверението на Ананиев, че за акредитацията и работата на студентите и преподавателите няма да има проблем, в сряда Академичният съвет и студентите заявиха протестна готовност, докато не се създаде подробен план за преструктуриране, който да се обсъди и одобри от засегнатите страни.

Същото поискаха вчера и депутатите. Министър Ананиев им обясни, че има право да представи такъв план едва когато МЗ стане принципал. Иначе планът съществувал. Въпреки това комисията гласува с 11 гласа “за” (ГЕРБ и ДПС) и 11 “въздържал се” (БСП и ОП). Според проф. Георги Михайлов решението за закриване трябва добре да се обмисли, тъй като “Лозенец” е единствената база за лечение на белодробно трансплантирани пациенти у нас.

“Ситуацията с болница “Лозенец” е такава, че дано не стане късно и за Медицинския факултет на СУ, и за работещите в нея лекари и сестри. Дано не бъде късно да вземаме решения. После някой друг ще носи отговорността за това, което се случва”, предупреди здравният министър, което бе прието като знак за изключително тежко финансово състояние на правителствена болница.