Засега всички изолирани разновидности са от А група.

Русе е четвъртият град с доказани случаи на грип. До четвъртък се знаеше само за болни в София, Силистра и Стара Загора. Засега от всички градове се изолират вируси от група А, защита от които е предвидена във ваксините.

Последната изследвана проба от тежко боледуваща жена от Русе доказа грипен вирус А/H1N1, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

Зад кода А/H1N1 стои пандемичният грип, станал известен с по-лесното име свински. Той носи името на животното, защото в миналото хората, които е заразявал вирусът, са имали пряк контакт с прасета. Това се промени през 2009 г. обаче, когато се появи нов вариант на вирус от тази фамилия, годен да инфектира и хора, които са виждали свине единствено на снимка.

Въпреки че свинският грип не е толкова страшен, колкото изглеждаше преди няколко години, все още има славата на тежко заболяване с потенциал да прави усложнения. Особено при хора с по-слаб имунитет.

Независимо от интуитивното съмнение заради името, не можем да хванем свински грип от ядене на бекон, шунка или друг продукт от свинско месо.

Заразяването става по същия механизъм, по който се сдобиваме с “обикновения” сезонен грип. Източник са миниатюрни капчици във въздуха или върху предмети, “обстреляни” с пръски от кихащ, кашлящ, хремав човек с грип. Косвеното заразяване - от повърхности, беше доказано като алтернативен начин едва преди няколко години. Тогава се установи, че вирусите на грипа остават жизнени върху предметите около нас до 48 часа.