Стотици чревни бактерии имат "антидиабетични" свойства и могат да помогнат на учените в лечението на пациентите, страдащи от диабет тип 2, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Изследователите от френския Национален здравен институт за медицински изследвания са изолирали 24 щама бактерии. Сега целта им е да ги развъдят в промишлени мащаби, така че да ги тестват върху мухи дрозофили и върху опитни мишки. Клинични изпитания при хората могат да започнат през 2020 година, твърди д-р Юбер Видал, ръководител на изследването.

"Не става дума да лекуваме диабета с пробиотици, а да използваме чревните бактерии в комбинация с други лекарства", пояснява ученият. Един от възможните варианти е прилагането на бактериите в комбинация с по-ниски дози метформин, който най-често се използва при пациенти с диабет тип 2. Този антидиабетичен медикамент за орално приложение най-често се среща под търговските наименования Glucophage и Stagid, но като страничен ефект предизвиква храносмилателни смущения. С по-ниските дози в комбинация с чревните бактерии могат да бъдат овладяни нежеланите странични ефекти.