Медицинският ОДИТ започва проверка в АГ-отделението, проверяват и от Окръжната прокуратура

За 4 месеца 2 смъртни случая разтресоха АГ-отделението на областната многопрофилна болница "Д-р Иван Селимински" в Сливен. На 17 август т.г. при раждане тук почина 33-годишната Ренета Томова, а роденото от нея момиченце оцеля. На 11 декември момиченце с тегло 3,7 кг се роди мъртво, близките на родилката Галя Желязкова, на 27 години, смятат, че поне на 80 процента вината за това е на лекарите. И в двата случая е намесено името на завеждащата на отделението д-р Татяна Пашева.

Според директора на болницата д-р Васислав Петров раждането във вторник не е водено от д-р Пашева. Тя се опитала да помогне, като ускори раждането, защото се разбрало, че сърдечните тонове на раждащото се бебе забавят ритъма си. Въпреки това плодът се появил мъртъв на този свят, продължилата около час след това реанимация не помогнала.

Съпругът на родилката Пламен и близките й са на мнение, че нямало да се стигне до трагедията, ако раждането е направено със секцио още в понеделник, когато жената постъпила в отделението. По думите им, през цялата нощ тя имала болки и молела раждането да започне, но лекарите изчакали до сутринта. За роднините на родилката появата на мъртво бебе е необяснима, още повече, че бременността на Галя протекла нормално, а след самото раждане имала само един шев. Те са категорични, че ще си търсят правата по съдебен ред.

Д-р Васислав Петров съобщи вчера, че по случая е разпоредена вътрешна проверка. Самият той е поискал и проверка от страна на Медицинския одит в София, която може да завърши до края на тази седмица. Пак в сряда била направена и аутопсия на мъртвото бебе, чийто резултати ще излязат официално до 2 седмици.

Упрекът на близките към д-р Пашева е, че при опита си да ускори раждането, тя започнала силно да притиска корема на жената. За подобни методи докторката бе обвинена и от роднините на Ренета Томова, дори се заговори, че тогава тя натискала с лакти и с удари корема на родилката и даже скачала върху него. Тогава от болницата отрекоха да са прилагани подобни варварски методи, но въпросителните по този случай все още остават.

И по двата случая Окръжната прокуратура в Сливен е завела досъдебни производства. Това за смъртта на родилката Ренета Томова все още не е приключило, очакват се още становища на експерти, съобщиха от там. Разследването по случая с бебето на Галя Желязкова пък е в самото си начало, засега то е срещу неизвестен извършител.

Самата д-р Татяна Пашева от сряда е в отпуск, казаха от болницата в Сливен. Тя признала, че двата случая са й дошли в повече, разстроена е и най-вероятно от Нова година ще напусне доброволно работата си. След като през лятото общественото мнение се насочи срещу нея заради смъртта на родилката Ренета, районната колегия на БЛС в Сливен разпространи декларация в нейна защита, като припомни, че през 2017 г. лекарката била обявена на общинския съвет в града за "Изявен гражданин на Сливен".