Компютърният томограф в болницата “Д-р Димитър Павлович” в Свищов вече е направил над 300 снимки, стана ясно на среща между лекарите от отделението по Образна диагностика и кмета на общината Генчо Генчев. Със скенера се повишиха възможностите за лечение на пациенти от неврологичното и вътрешното отделение.

“Успяхме да сключим договор с НЗОК и томографът да се използва не само за болнична, но и за извънболнична помощ. Това означава, че всички с направление могат да се ползват от него”, обясни Елена Александрова от болницата. Тя допълни, че скенерът може да се ползва и срещу заплащане по утвърден ценоразпис. 

Болницата е сключила договор и за мамограф. Профилактиката на рака на гърдата е изключително актуална и така свищовската болница дава възможност на всички жени над 55-годишна възраст да се преглеждат.

“От юли томографът дава своите резултати. Ние сме преминали обучение и се чувстваме добре подготвени да работим с тази съвременна техника. Преди да дойде скенерът, ползвахме апарата на “Гентри”, но той се повреди и имаше период от 7-8 месеца, в който не можехме да обслужваме инсулти. Пациентите бяха препращани в Бяла или Белене. За радост този проблем отпадна и всички със съмнение за инсулт се приемат при нас”, отбеляза д-р Валерия Попова.

Предстои окомплектоване на томографа с автоматичен инжектор, тъй като част от изследванията се извършат с контрастно вещество. Това прави възможно откриването на много болести, а също на доброкачествени и злокачествени тумори.

“В проекта бе заложено доставянето само на томографа, без екстри. Това не пречи на неговото функциониране, но допълнителната апаратура го надгражда. Закупуването на инжектор ще допринесе за по-голяма точност на резултатите. В момента се събират на оферти от доставчици, събрани са близо 10 000 лева по проект на Ротари клуб – Свищов, а останалите средства ще осигури общината”, каза кметът Генчев. При добра организация в началото на 2019 г. томографът ще бъде дооборудван.

Свищовският кмет заяви, че след среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев лимитът за дейност през ноември е повишен с 40 000 лева и е преизпълнен. Възнагражденията на лекарите вървят с една заплата назад, осигурено е горивото за отопление.