Зимата е обичайният сезон за широко разпространение на респираторни болести, сред които най-чест е грипът. Очаква се пикът му да е през януари,  каза в студиото на БНТ проф. д-р Татяна Червенякова, директор на болницата "Ив. Киров". Според нея няма изненадващи щамове на грипа, така че ваксините го покриват.

Най-разпространени сега са типовете „А“ и „Б“. В болница се влиза при усложнение, което води до развиване на пневмония. Грип „А“ причинява по-големи усложнения, докато „Б“ протича по-леко, обясни тя. Въпреки това в епидемични ситуации има различни клинични форми, където и грип „Б“ може да стане опасен.

Грипът започва внезапно с остра кашлица и болки в гърдите и гърлото, хрема. Пациентите са отпаднали, с мускулни болки и липса на апетит. Температурата е висока. Разликата с настинката е, че я причиняват други вируси и тя не пречи на ежедневните дейности като грипа.

"Усложненията са основно в дихиталената система - вирусни или бактериални пневмонии", каза още д-р Червенякова.

Усложнения при децата са отитите, като има минимална възможност да развият и по-сериозни усложнения.

При съмнения за грип, първо трябва да се обърнем към личния си лекар, като в болница се изпращат усложнените случаи. Антибиотици се взимат само при усложнения, които лекарите преценяват, така че не бива се самоизписват, призова д-р Червенякова.

Щамовете на грипа, които циркулират в момента, не са изненадващи, така че ваксините срещу тях могат да работят, като все още не е късно за ваксиниране. Очакваният пик на заболяването е към януари месец.

Най-уязвимите от грип групи са малките деца, които посещават детски градини, както и възрастните хора с присъстващи заболявания. Д-р Червенякова призова за навременна ваксинация.