53 шофьори на линейки получиха днес дипломите си за парамедик 3-та степен.  Това означава, че шофьорите на столичния Център за спешна помощ вече имат право да помагат на екипите. Така малко ще се компенсира липсата на кадри.

Това е първият курс от обучени парамедици в София. През 2016 г. центърът бе акредитиран и получи лиценз да обучава. Предвидено е да бъдат обучени 100 души и останалите 47 ще се дипломират в края на юни.

Обучението трае 960 учебни часа и накрая се полагат теоретични и практически изпити. Проектът е на стойност 198 000 лева и трае 17 месеца. Той е в рамките на Националната здравна стратегия 2020, в която е заложено изискване шофьорите на линейки да са и парамедици.

"Парамедиците са медици, които се обучават бързо, ефективно и качествено. Които работят по протокол и има правила за обучението им. Те не бива да се отместват от протокола. В него е описано при всяко състояние, когато се разпознае, какво точно да се направи. С това даваме максимално време на пациента да го закараме до болница в колкото може по-стабилно състояние", обясни 25-годишният Теодор Цанков, обучавал парамедиците. Той също е парамедик, обучен по програма за заетост на трудовото министерство.

"Обучаваме колегите на всичко, което им е необходимо да имат като знания и умения, за да работят на терен. Ако е необходимо от автобус да евакуират затиснати хора, да транспортират пострадали до лечебните заведение, да работят в екстремна за тях обстановка", поясни той.

След като приключи обучението и на втория курс, центърът ще отвори врати за всички, които желаят да придобият новата за България професия парамедик.

Направена бе и демонстрация от дипломиралите се парамедици как се прави сърдечна и дихателна реанимация и поставяне на венозен източник.