За пръв път в света бяха създадени човешки гласни струни, съобши Асошиейтед прес. Това означава, че вече ще може да се присажда човешки глас.

Медицински екип от щата Уисконсин е отгледал в лаборатория тъкан на ларинкс, която започва да вибрира и издава звуци, когато през нея премине топъл и влажен въздух. Учените се надяват да отгледат цял набор от различни гласни струни, който да стои "на склад" и при нужда да се използва за присаждане на хора, загубили говора си.

В момента медицината разполага с твърде малко възможности да помага на пациенти с увреден ларинкс например след операция на рак на гърлото.

Човешката реч е акустичен процес, при който издишван въздух преминава през много фина и гъвкава мускулна тъкан в гърлото, наречена мукоза. Тя е разположена надлъжно в резониращата "кутия" на гръкляна и трепти стотици пъти в секундата като стурна на цигулка. Тези трептения пораждат звуци с разнообразни фонетични характеристики. Смята се, че човешкият глас е най-съвършеният музикален "инструмент" именно заради богатството от тембри и модулации в него.

В лабораторията гласните струни са били отгледани за около 14 дни от здрави епителни и фибробластни клетки на ларинкса, разположени по биоинженерен способ на два слоя. После били присадени в кучешки ларинкси и се оказало, че звукът от трептенията им е почти като човешкия глас.

Друго важно откритие е, че присадените гласни струни не се подлагат на имунни атаки за отхвърляне.

"Голямо предимство на така получената тъкан е, че размерите й могат да се подбират според това какъв е дефектът на конкретния пациент, дали той е мъж, жена или дете", казва шефът на екипа от Уисконсин д-р Натан Уелъм. "Освен това тъканите могат да се съхраняват в болницата. Така се избягва целият процес на търсене на съвместителство между донор и получател, който е неизбежен при присаждането на цели органи."