Парламентът прие окончателно на второ четене законопроекта за личната помощ. Той влиза в сила от 1 януари 2019 г., съобщи БТА.

Лична помощ по новия закон ще се отпуска от 1 септември догодина. До тогава лицата, които ползват социалните услуги от общините "Личен асистент", "Социален асистент" и "Домашен помощник", ще продължат да ги получават по досегашния ред.

Личната помощ ще се предоставя въз основа на изготвена индивидуална оценка на потребностите по реда на новия Закон за хората с увреждания. Броят на часовете за лична помощ ще се определя въз основа на четири степени на затруднение на хората с увреждания.

От месечната помощ от 930 лева за дете с 90 процента увреждания ще се приспадат до 380 лева за асистент, като конкретният размер ще съответства на определения брой часове в индивидуалната оценка на потребностите. Когато ползвател на лична помощ получава добавка за чужда помощ, той ще дава съгласие добавката да се превежда на Агенцията за социално подпомагане след сключването на трудовия договор и определянето му на асистент. Ползвателят на лична помощ ще продължава да ползва месечна помощ или добавка за чужда помощ, ако доставчикът на лична помощ не може да сключи договор с асистент.

Според закона доставчик на личната помощ е общината по настоящия адрес на ползвателя. Спор в пленарна зала предизвика възможността кметът на общината да преотстъпва тази дейност на фирми.

От 1 април 2019 г. документите за изготвянето на индивидуалните оценки на потребностите от лична помощ ще се подават в специализираните отдели в дирекциите "Социално подпомагане" към Агенцията за социално подпомагане по настоящ адрес на човека с увреждане.

От 1 януари 2021 г. политиката за предоставянето на лична помощ на хората с увреждания ще се осъществява от Държавната агенция за хората с увреждания.

Депутатите дебатираха и по часовата ставка за положен труд от личните асистенти.

Антон Кутев /"БСП за България"/ коментира, че тези ставки няма да заработят и за тези пари няма да може да се намери асистент. С тези закони решаваме между 10 и 15 процента от проблемите на хората с увреждания, останалите остават нерешени и след няколко месеца хората пак ще са отпред, посочи той.

Светлана Ангелова /ГЕРБ/ отбеляза, че тази часова ставка е договорена с протестиращите майки на деца с увреждания. Целта е този закон да бъде обезпечен с финансов ресурс за следващата година, а не да приемаме кух закон за години напред, коментира тя. Затова Ангелова обясни, че до 2021 г. има ограничение на часовата ставка и на кръга от лица, които ще получават лична помощ. Тя увери, че законите за хората с увреждания и за личната помощ са финансово обезпечени. Ангелова коментира още, че нито един представител от БСП не е присъствал в работната група по законопроекта. Колеги отляво дали бяхте отговорни докрай по отношение на хората с увреждания, попита тя и отбеляза, че вчера и днес редиците на БСП са рехави, няма я и лидерът на партията Корнелия Нинова.

Антон Кутев отговори, че не е получил нито една покана за участие в работната група. Ако има на кого да се благодари, това е на министъра на труда и социалната политика, междувременно от ГЕРБ политизирахте, посочи той.

Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов /ДПС/ благодари на членовете на работната група, които в продължение на месец и половина са направили възможното двата закона за хората с увреждания и за личната помощ да станат работещи. "Бяхте страхотни, благодаря ви", заяви той, след като ги изброи поименно.

Майките на деца с увреждания, които бяха на балкона в пленарната зала, бяха развълнувани от окончателното приемане на закона и се прегръщаха радостно след гласуването на последния текст.