Нови 12 апарата за хемодиализа има вече в силистренската болница след отпуснато финансиране от министерството на здравеопазването от 300 000 лв. Над 70 са пациентите от региона, а новата техника ще гарантира тяхното лечение.

Купуването на новата апаратура е точно навреме, казват лекарите, защото досегашната вече е прехвърлила изработените по норматив 30 000 часа. Такава техника е била осигурена последно преди девет години. Закупените тогава 8 апарата днес вече са изработили своите часове и инвестицията се оказва повече от необходима. Животът на хората зависи от качеството на съвременната апаратура, категорична е д-р Даниела Костадинова, директор на Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра. Още повече, че отделението по трансфузионна хематология е единствено в региона.

Животът на хората зависи от качеството на съвременната апаратура, категорична е д-р Даниела Костадинова.
Животът на хората зависи от качеството на съвременната апаратура, категорична е д-р Даниела Костадинова.
Има пациенти, които са на диализа от 20 години, което означава, че ние сме удължили животът им с 20 години, коментира д-р Милен Минчев.

Досегашните апарати са минали вече профилактика. Част от тях ще останат в резерва, а един ще бъде поставен в отделението по анестезиология и интезивно лечение, за да не се транспортират пациенти, на които им е нужна спешна или планова хемодиализа, тъй като е рисково, поясни д-р Костадинова.

Инвестицията лекарите оценяват като повече от добра. От отпуснатите 300 000 лева е била закупена и нова ортопедична операционна маса.