Повечето диети изключват напълно от менюто захарта. За много хора обаче животът, лишен от сладост, е кошмар, затова посягат към захарозаместителите. Правилен ли е този избор и с какво заместителите на захарта може да са опасни?

В аптеките и магазините има огромно разнообразие от различни препарати, продукти и добавки, които на вкус наподобяват захарта. Те са натурални и изкуствени и поначало са предназначени за хора, болни от диабет. Към тях обаче посягат не само болни, а и хора, които искат да отслабнат. Проблемът обаче е, че газираните „лайт” напитки и дъвките без захар съвсем не са безобидни.

Натурални заместители на захарта

Към тях се отнасят фруктоза, сорбитол и ксилитол. Тяхната енергийна стойност е около 1,5 – 2 пъти по-малка от тази на захарта. Фруктозата се извлича от плодовете, присъства и в меда. Прилича много на захарта, но е почти два пъти по-сладка от нея. Съвършено безвредна е, но не е подходяща за хора на диета, тъй като е много калорична. Ксилитолът е бял прозрачен прах с натурален произход, а сорбитолът се прави от царевица и памук. Основните минуси са, че в големи дози те могат да причинят диария и стомашни разстройства. Не са подходящи за отслабващи, тъй като също като фруктозата са висококалорични.

целия текст четете тук