Когато се приемат повече калории, отколкото се горят, се попада в режим на калориен излишък и така се трупа тегло. И обратното – с прием на по-малко калории и горене на повече режимът е калориен дефицит и така сес валя тегло.

А да се приемат точно толкова калории, колкото се и изгарят за деня, е състояние на калориен оптимум (баланс) и поддържане на теглото.

Само че нещата не са толкова прости. Не всеки наистина разбира значението на думата "калория", или по-точното – "килокалория". Какво представляват те и какво е значението им в диетата – в тази статия ще отговори на тези въпроси.

Какво е калорията?

Тя е мерна единица за енергия. 1 калория е количеството енергия, нужна за да се повиши температурата на 1 грам вода с 1 градус по Целзий.

Съответно: 1 килокалория (1000 калории) е енергията, нужна за да се повиши температурата на 1 килограм вода с 1 градус по Целзий.

Друга мерна единица, заместител на калорията, е джаулът:

1 калория (cal) = 4,2 джаула (J); 1 килокалория (kcal) = 4,2 килоджаула (kJ)

Обикновено с калории се мери енергийната стойност на храните. Но те не са мерна единица само за енергията в храната. Горивото за автомобила си също може да се изрази чрез калории. Както и дървата за отопление през зимата.

целия  текст четете тук