Доктор Шигеаки Хинохара, който почина миналата година на цели 105 години, завеща на света безценни съвети за добър живот и дълголетие. До последно японският лекар е в изключително добра форма на духа и тялото – същинско доказателство, че принципите на живот и хранене, които изповядва, са ефективни.

Той обикаля Япония и света, за да изнася лекции по здравословен начин на живот, и след своята 100-годишнина. Убеден е, че човек не трябва да се пенсионира. Съветва хората да работят усилено първите 60 години от живота си, а след това да не спират, само да укротят темпото. Д-р Хинохара е автор и на няколко книги. Той изтъква, че за дълъг и щастлив живот преди всичко трябва да не се губи доброто настроение и положителната нагласа. Други важни предпоставки са храната и движението. „Всички дълголетници независимо от своя пол, националност и раса, имат едно общо нещо помежду си – никой не е с наднормено тегло!“, казва докторът. Какво още съветва д-р Хинохара.

1. Няма нужда от диети

Според д-р Хинохара организмът подсказва от какво има нужда и че няма защо да бъде подлаган на режими за сън и хранене. Той уверява, че човек трябва да отделя време за себе си и за нещата, които го правят щастлив. Да се забавлява и това е здравето и дълголетието, убеден е японският лекар.

целия текст четете тук